Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), femeile par să se confrunte cu depresia la o rată mai mare decât bărbații. Cu toate acestea, aceștia sunt predispuși de trei-patru ori mai mult să se sinucidă.
Acest lucru se poate datora unui amestec de factori sociali și biologici care fac mai dificilă observarea și diagnosticarea depresiei la bărbați. De asemenea, este posibil ca aceștia să se simtă presați din punct de vedere cultural să se comporte „bărbătește”, ascunzându-și emoțiile. Din această cauză, este mai frecvent ca bărbații să aibă depresie cu simptome diferite și uneori mai greu de identificat.
Simptomele fizice ale depresiei la bărbați
Bărbații cu depresie pot observa mai întâi efectele sale fizice. În timp ce depresia este considerată o tulburare de sănătate mintală, aceasta se poate manifesta și la nivelul corpului. Unele semne fizice comune ale depresiei la bărbați includ: senzație de apăsare în piept, probleme digestive, precum diaree și constipație, disfuncție erectilă și alte probleme sexuale, dureri de cap.
Dar și probleme hormonale, cum ar fi testosteronul scăzut, dureri, bătăi rapide ale inimii sau palpitații, pierdere neintenționată în greutate sau, uneori, creștere în greutate. De asemenea, bărbații pot începe să se concentreze mai greu, să aibă probleme de memorie, tipare de gândire obsesiv-compulsive, probleme de somn, de obicei dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit, precum și gânduri sinucigașe.
Pot deveni agresivi și furioși
Când majoritatea oamenilor aud cuvântul „depresie”, se gândesc la o persoană care pare foarte tristă. Cu toate acestea, tristețea este doar una dintre multele emoții posibile pe care le poate provoca depresia. În afară de tristețe, domnii pot deveni și agitați sau chiar agresivi și furioși, poți simți deznădejde, lipsă de interes față de familie, prieteni, hobby-uri sau muncă, neliniște și vor doar să fie lăsați în pace de oricine.
Care sunt simptomele comportamentele ale depresiei
Întrucât unii bărbați se împotrivesc să discute despre emoțiile lor, deseori simptomele comportamentale ale depresiei sunt cele mai evidente pentru ceilalți. Acestea includ, cel mai frecvent dificultăți în îndeplinirea responsabilităților profesionale, familiale și a altor responsabilități personale, abuzul de droguri, consumul de alcool în exces, angajarea în activități riscante, cum ar fi conducerea imprudentă sau sexul neprotejat, izolare socială.
De ce depresia poate rămâne nediagnosticată la bărbați
În timp ce discuțiile despre sănătatea mintală par să se extindă în ceea ce privește amploarea și compasiunea, există încă un anumit stigmat cultural și social în jurul depresiei, în special în rândul bărbaților. În general, bărbații sunt învățați să își țină în frâu emoțiile, deși acest lucru nu este sănătos.
În eforturile lor de a menține aceste norme sociale, este posibil ca mulți bărbați să își compromită bunăstarea emoțională, fizică și mentală. În plus, mulți bărbați nu sunt niciodată învățați să recunoască semnele mai puțin tipice ale depresiei pe care sunt mai predispuși decât alții să le experimenteze. Unii bărbați nu caută niciodată ajutor pentru depresia lor pentru că nu recunosc niciodată semnele.
Pe de altă parte, chiar dacă recunosc recunosc semnele unei depresii, pot avea dificultăți în a discuta despre experiența lor, deoarece se tem de judecata celorlalți. Specialiștii spun că ratele de sinucidere sunt ridicate în rândul bărbaților, în special a celor care au servit sau servesc în prezent în armată. În plus, bărbații sunt de trei până la patru ori mai predispuși decât femeile să se sinucidă.
Care sunt opțiunile cele mai bune de tratament
Mulți bărbați încep tratamentul pentru cazurile moderate de depresie prin programarea unei întâlniri cu un psihoterapeut. De acolo, terapeutul ar putea sugera tipuri specifice de îngrijire, cum ar fi: terapia cognitiv-comportamentală, terapia interpersonală sau terapia psihodinamică. În cazurile severe, se pot administra și medicamente, pentru a ameliora simptomele fizice, mentale, emoționale și comportamentale ale depresiei. Acesta poate fi cazul unei persoane cu gânduri suicidare sau care a încercat să se sinucidă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook