Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce români pot obține bilete pentru tratament. Care sunt documentele necesare

Ce români pot obține bilete pentru tratament. Care sunt documentele necesare
Potrivit legii, pensionarii și angajații care cotizează la sistemul de sănătate pot obține bilete de tratament în fiecare an la munte, la mare sau în stațiunile balneare. Vă prezentăm informații utile ca să știți ce pași aveți de urmat pentru a obține biletul pentru tratament.

Angajații care cotizează la sistemul de sănătate și pensionarii pot merge la tratament într-o stațiune balneară la munte și la mare, dată solicită un bilet de tratament decontat de sistemul de stat.

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de biletul de tratament

În 2024, vor putea beneficia de bilete pentru tratament 60.400 de angajați și pensionari. Orice persoană care contribuie la sistemul național de sănătate și primește bilet din partea medicului de familie sau a medicului specialist pentru tratament balnear trebuie să depună o cerere tip.

Cererea se depune la începutul anului, pentru a vă spori șansele să primiți biletul de tratament decontat. Medicul specialist vă va recomanda și locurile în care veți putea merge pentru a face tratament, dar și procedurile medicale de care aveți nevoie.

Biletul de trimitere trebuie să fie completat de medic

E foarte important de știut că biletul de trimitere trebuie să fie completat de medicul specialist care are contract cu casele de asigurări de sănătate. Faceți copii după biletul de trimitere, pentru că atunci când veți primi biletul de tratament veți prezenta atât copia, cât și biletul de trimitere în original.

Care sunt actele necesare de care aveți nevoie

Pentru a vă fi elibera un bilet de tratament aveți nevoie de cererea tip și dovada salariului sau a talonului de pensie, copie și original. Precum și o declarație pe proprie răspundere că nu aveți alte venituri din pensie. Veți mai avea nevoie e biletul de trimitere de la medic. Veți putea beneficia de 16 zile de sejur, din care 12 zile veți beneficia și de proceduri medicale.

Ce categorii de persoane vor beneficia de bilete de tratament pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform art. 122 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Prizonieri și luptători în rezistența anticomunistă

Acte necesare pentru a obține biletul de tratament

Precum și persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945.

Dar şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Veteranii de război, invalizii și văduvele de război

Tot de bilet de tratament vor beneficia și persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată.

Precum și persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Dar și persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.

Tot de bilet de tratament beneficiază și persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare.

Dar și persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

E vorba de persoane cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant.

Nu în ultimul rând, vor putea merge la tratament și persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri