Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce s-a ales de rochiile fabuloase ale prințesei Diana și unde se află acum. S-a adâncit misterul rochiei răzbunării

Ce s-a ales de rochiile fabuloase ale prințesei Diana și unde se află acum. S-a adâncit misterul rochiei răzbunării
De la fabuloasa „rochie Elvis” la rochia de catifea pe care a purtat-o dansând cu Travolta, prințesa Diana a strălucit. Unde se află acum.

Ce s-a ales din rochiile fabuloase ale prințesei Diana? Cea mai iubită prințesă din lume a strălucit ori de câte ori le purta, iar fanii erau în extaz.

În iunie 1997 s-au vândut 79 de rochii care au fost purtate de Diana

Rochia de seară neagră, brodată cu stele albastre, prima  pe care Jacques Azagury a creat-o pentru fosta soție a lui Charles, a fost una dintre cele 79 de rochii pe care prințesa le-a vândut la licitație pe 25 iunie 1997, în cadrul uneia dintre cele mai așteptate licitații ale secolului XX. În total, 1.100 de persoane, inclusiv muzee, cunoscători de modă, colecționari de haute couture și fani ai Dianei s-au înghesuit în casa de licitații Christie’s Park Avenue din Manhattan, pentru a licita pentru momentul lor istoric.

Prima rochie pe care Jacques Azagury a creat-o pentru fosta soție a lui Charles

Nu se cunoaște nici acum unde se află Rochia răzbunării

În două ore și jumătate, licitația a strâns 1,96 milioane de lire sterline pentru organizațiile caritabile alese de Diana: Royal Marsden Hospital Cancer Fund și AIDS Crisis Trust. Alte două milioane de lire sterline au fost strânse din vânzarea cataloagelor și din strângerea de fonduri. 27 de ani mai târziu s-a aflat că 68 dintre cele mai emblematice ținute ale Dianei în muzee din întreaga lume. Dar nici acum nu se știe locul în care se află Rochia răzbunării, care pare să fi dispărut fără urmă.

Rochia Grace Kelly fără bretele, din sifon de mătase albastru se găsește în Santiago, Chile

Când Diana a purtat rochia fără bretele din sifon de mătase albastru deschis Catherine Walker la Festivalul de Film de la Cannes, pe 15 mai 1987, a stârnit comparații cu vedeta de film Grace Kelly, vedeta filmului clasic al lui Alfred Hitchcock din 1955, To Catch A Thief. Diana a adorat rochia și a continuat să o poarte la premiera filmului „Superman IV: Quest for Peace”, în Leicester Square, la 23 iulie 1987.

Rochia pe care prințesa Diana a purtat-o la premiera filmului lui James Bond, Octopussy, în 1983

Dar și la o reprezentație de gală regală a filmului Miss Saigon la Theatre Royal Drury Lane, la 19 septembrie 1989. De asemenea, a ales-o pentru o ședință foto din 1987 cu regretatul fotograf Terence Donovan, iar imaginea se află pe peretele National Portrait Gallery.

Vândută pentru suma de 114.072,75 lire sterline

Un post american de televiziune prin cablu, WE TV, a cumpărat rochia Grace Kelly de la Christie’s pentru 42.526 de lire sterline, împreună cu alte două rochii, și a luat-o într-un tur al centrelor comerciale „Dresses to Die For”. Turneul a fost întrerupt în urma morții Dianei, dar rochiile au fost apoi trimise sub un nou titlu, „Legacy of Love”. Rochia Grace Kelly a fost vândută în cele din urmă la 8 mai 2011, de către Julien’s Auctions din Beverly Hills, California, pentru 114.072,75 lire sterline, către Fundación Museo de la Moda din Santiago, Chile.

Rochia cu un singur umăr

Oferită cadou Dianei de către Anna Harvey, editor de modă Vogue, Diana a purtat pentru prima dată rochia Hachi cu un singur umăr la o gală la Hotelul Hilton din Melbourne, la 16 aprilie 1983, în timpul primului său turneu oficial în Commonwealth. Până atunci, prințesa devenise cunoscută pentru înfățișarea ei de basm, purtând volane și dantelă.

În momentul în care a plecat în Australia, ca tânără mamă și superstar mediatic, a explorat rochii mai elegante, care îi puneau în evidență umerii largi. Rochia, care era brodată cu mărgele de argint, a fost una dintre preferatele Dianei: a purtat-o în mod repetat în următorii șase ani, înainte de a fi trecută în fundul garderobei sale. Revista You din Mail on Sunday a cumpărat rochia la licitația Christie’s din 1997 pentru 45.173 de lire sterline.

Prințesa de Wales la un dineu oferit de împăratul Hirohito în Japonia

Prima rochie cumpărată de Fundación Museo de la Moda, cu sediul în Santiago, Chile

Aceasta a devenit un premiu în cadrul unui concurs câștigat de soția fermierului Margaret Thompson, 53 de ani, o regalistă de-o viață din Yorkshire. Devastată de moartea Dianei, aceasta a depus-o într-un seif bancar, înainte de a decide ulterior să o vândă. Rochia a fost scoasă din nou la licitație la 13 decembrie 2001 pentru suma de 49.777,20 lire sterline, de către Doyle’s din New York, și a fost prima rochie cumpărată de Fundación Museo de la Moda, cu sediul în Santiago, Chile.

Rochia diplomatică din Tokyo, Japonia

Designerul japonez Gnyuki „Yuki” Torimaru a făcut cunoștință cu Diana prin intermediul unui prieten apropiat, care știa că aceasta urma să facă o vizită de stat în Japonia în 1986. Yuki i-a prezentat trei rochii la alegere, în roșu, alb și albastru, culorile drapelului britanic. Iar ea a ales cea de culoare albastru regal pentru a se asorta cu inelul ei de logodnă. Yuki, care a fost inspirată de modelele designerului spaniol Fortuny și ale ilustratorului rus Erté, și-a petrecut întregul tur cu ochii pe rochia decorată cu mărgele albastre de goarnă la decolteu și în talie.

Prințesa Diana în impresionanta rochie roșie și neagră Catherine Walker la Albert Hall

A fost vândută pentru 15.218 lire sterline

Totuși, spre surprinderea sa, prințesa o păstrase pentru ultimul, și cel mai important, angajament: un banchet cu împăratul Hirohito. După moartea Dianei, Yuki, care a mai creat și pentru Bianca Jagger și Jerry Hall, a declarat: „Când a murit, zilele au devenit mai întunecate”. Rochia sa diplomatică a fost scoasă la licitație de Christie’s în cadrul vânzării din 1997. A fost cumpărată de negustorul de artă newyorkez James Kojima pentru 15.218 lire sterline, în numele vărului său Akihiko Kojima, director al Colegiului de modă și artă Mejiro.

Rochia Crucea Roșie

În calitate de patroană a Tineretului Crucii Roșii Britanice și de vicepreședinte al Societății Britanice de Cruce Roșie, Diana a fost invitată de onoare la un concert Luciano Pavarotti, pe 8 mai 1995, la Royal Albert Hall, în sprijinul apelului Crucii Roșii de 125 de ani. Ea a ales o rochie în stil militar Catherine Walker, cu un corset negru în stil husar și o fustă plisată din crep de mătase roșie, împodobită cu o împletitură de soutache și rouleaux în talie.

Rochia a fost vândută la licitația Christie’s din 1997 pentru 22.135 de lire sterline, dealerului de artă din New York James Kojima, care a cumpărat-o în numele vărului său Akihiko Kojima, directorul Colegiului de Modă și Artă Mejiro din Tokyo, Japonia. Achiziția a fost făcută pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a colegiului.

Rochia Mughal, care se află în Irlanda, a fost inspirată după capacul unei cutii indienen de marchetărie încrustată

Confecționată pentru vizita de stat din 1992 în India, unde a fost fotografiată în mod memorabil singură la Taj Mahal, rochia fără bretele din mătase roz brodată și bolero asortat a Dianei a fost brodată cu flori roz și albe și decorată cu paiete verzi, paiete în formă de stea, mărgele de sticlă aurii și panglici aurii, reluând motivele broderiei Mughal.

Rochia Mugal

Inspirația a venit de la capacul unei cutii indiene de marchetărie încrustată, găsită pe o piață din Londra. Diana nu a purtat rochia în public în timpul turneului – singura fotografie a Dianei în rochie a fost făcută de Lord Snowdon pentru catalogul de licitații al casei Christie’s.

Rochia a fost scoasă la licitație pentru 68.750 de lire sterline

Rochia a fost vândută pentru 37.233 de lire sterline lui Maureen Rorech, care a dus-o în jurul lumii în cadrul turneului Dresses for Humanity. Cu toate acestea, turneul a avut probleme cu creditorii, iar această rochie a fost confiscată timp de cinci luni până la achitarea datoriei. Rochia a fost scoasă la licitație la 19 martie 2013 de Kerry Taylor Auctions și a fost cumpărată pentru 68.750 de lire sterline de William Doyle, proprietarul Muzeului Style Icons din Newbridge, County Kildare, Irlanda, unde este expusă permanent.

Rochia cu lalele este în SUA

În calitate de invitată de onoare la un banchet oferit de președintele Ibrahim Babangida și de prima doamnă Maryam în Lagos, Nigeria, la 15 martie 1990, Diana a ales să reflecte culorile drapelului național într-o rochie albă din sifon de mătase cu gât guler înalt, imprimată cu lalele mov și frunze verzi.

Rochia, cu spatele gol, corsetul îndoit și o lungă fâșie pe spate, a fost cumpărată pentru 15.218 lire sterline la licitația Christie’s din 1997 de Veronica Hearst, văduva lui Randolph Hearst, un mare patron de presă. Prieten al prințesei, Hearst a donat ulterior rochia Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Sursă foto: Daily mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre