Ministrul a precizat și că urmează ca în scurt timp să fie finalizat un act normativ cât mai repede, legat de pensii.
„Dorim ca fiecare român să trăiască cel puțin decent”
„Suntem foarte atenți la fiecare modificare pe care o facem. Dorim ca fiecare român să trăiască cel puțin decent. Atât oamenii din contrucții, cât și cei din IT, au beneficiat de suplimente salariale. În PNRR, acestea se doresc a fi eliminate odată cu anul 2025. Mai multe detalii are colegul meu, Marcel Boloș, de la Ministerul de Finanțe, responsabil cu această problematică”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, în direct la Antena3 CNN.
„Dorim să încurajăm munca”
Pe de altă parte, ministrul și-a dat părerea și în legătură cu măsura eliminării beneficiilor angajaților din construcții și IT. „Cea mai bună politică pe care noi o avem este că dorim să încurajăm munca. Această măsură, chiar dacă pare că va scoate bani din buzunarul acestor oameni, sigur se va găsi o soluție pentru a compensa. Românii trebuie să aibă încredere în noi. Vrem asta, țintim acest lucru.
„Zic să vedem întotdeauna partea pozitivă a fiecărei măsuri”
Dorim ca românii să muncească în România, iar lucrătorii din construcții sunt una dintre țintele noastre, dorim să fie mulțumiți de ceea ce primesc în România și să nu mai plece în străinătate. Intențiile noastre sunt de a da, nu de a lua. În ceea ce-i privește pe cei din construcții, este o discuție mai amplă, se vor găsi alte soluții. Zic să vedem întotdeauna partea pozitivă a fiecărei măsuri”, susține Simona Bucura-Oprescu.
„Nu m-am întâlnit cu reprezentanții patronatelor, cu cei din sindicate”
Cât privește Legea salarizării, ministrul a declarat că urmează să aibă întâlniri cu reprezentanții patronatelor și ulterior va vorbit despre deciziile luate. „Valoarea salariului minim nu se face prin pix, ci prin decizii luate împreună cu reprezentanții patronatelor, cu cei din sindicate. Nu m-am întâlnit cu reprezentanții patronatelor încă, însă când o vom face, vom ieși către public cu deciziile luate, vă vom informa.
„Deciziile finale se iau în centrul Coaliției”
„Trebuie să găsim o armonie între impozitare și ceea ce-și permite statul român. Dintr-un salariu, suntem destul de sus la acest nivel în Uniunea Europeană, cu o impozitare de până la 47,5% din salariu. Ca ministru al Muncii, doresc ca impozitarea să scadă, bineînțeles. Dar aceste chestiuni nu țin doar de portofoliul meu, colaborăm cu cei de la Finanțe, iar deciziile finale se iau în centrul Coaliției”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
„Cu pensia minimă, un vârstic nu reușește să-și asigure necesitățile”
Vizavi de pensii, ministrul spune că urmează să fie finalizat un act normativ și se dorește o creștere a veniturilor pentru bunici. „Cu pensia minimă, un vârstic nu reușește să-și asigure necesitățile! Ne dorim să finalizăm un act normativ legat de pensii cât mai repede. Dorim, bineînțeles, să avem o creștere care să se simtă în cazul pensiei minime.
În ceea ce privește legea pe care o pregătim, acesta este punctul principal. Valoarea de majorare o vom anunța odată ce cercetarea din partea Băncii Mondiale va fi finalizată. Nu mai este mult până la atunci. Anul acesta am avut o majorare de 12%, se va spune că este una mică, dar am ținut cont de pragul inflației din anul 2022 și s-a mărit chiar cu mai mult de atât.
„Colaborăm continuu, atât cu CE, cât și cu Banca Mondială”
Avem două priorități la ministerul Muncii. Prima este Lege Pensiilor, atât din sistemul public, cât și pensia din serviciu. Lucrăm continuu, chiar mâine vom avea o întâlnire o echipă de la Comisia Europeană (CE – n.r.), la ora 11, în format online, pentru a pune la punct mai multe detalii. Colaborăm continuu, atât cu CE, cât și cu Banca Mondială.
Avem două posibilități cu Legea Pensiilor, dacă aceasta nu va fi gata la timp, vom respecta legea cea veche și vom majora în raport cu rata inflației.
„Eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români”
Nu vrem să formăm românilor iluzii, așteptări, dar în scurt timp vom anunța noi informații. O pensie medie este în jur de 2.000 de lei, dar eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români, nu pot spune cât să fie o pensie decentă. Dar trebuie să ținem cont de ceea ce poate statul român acum. O pensie decentă depinde foarte mult de necesitățile fiecărui pensionar”, a susținut ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook