Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Ca atare, specialiștii au calculat media de temperaturi și precipitații în perioada menționată, iar acum prevăd cum poate fi. Și va fi mai răcoare decât e normal.
Săptămâna 15 – 22 iunie aduce valori termice ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice și vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în zonele montane. Cel mai cald va fi în sudul țării ( 22 grade) în timp ce în zonele montane se vor înregistra cele mai mici temperaturi, cu un minim de 14 grade în regiunile de nord.
În săptămâna 22 – 29 iunie temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Va începe să plouă, în schimb. Astfel, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi ușor excedentare doar în regiunile nord-estice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. Se mențin cele mai mari temperaturi în sudul României, vremea se încălzește cu câteva grade peste tot, inclusiv la munte.
A treia săptămână a intervalului, 29 iunie – 6 iulie aduce temperaturi medii apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. De asemenea, va ploua, cât e considerat normal pentru această perioadă, peste tot. Zonele de sud și sud-est vor fi cele mai călduroase, alături de extremitatea vestică a țării, unde se va ajunge la 24 de grade, situație care se va menține ca atare și săptămâna următoare.
Săptămâna 6 – 13 iulie va fi cu temperaturi aproape firești, și cu ploi în cantități normale, în toate regiunile. ”Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs”, transmit meteorologii de la ANM.
Sursa foto: Pixabay / Dimitri Svetsikas
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook