Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur, calamitate sau război

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur, calamitate sau război
Războiul de la granițele cu România îi sperie pe români din ce în ce mai mult. Specialiștii spun că ne putem ajuta dacă vom avea o trusă cu cele necesare supraviețuirii.

În cazul în care o calamitate lovește România, acestea sunt alimentele pe care să le luați în adăpost. Vă sunt utile pentru câteva săptămâni.

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur, calamitate sau război

Chiar dacă specialiștii spun că nu trebuie să ne facem probleme în ceea ce privește războiul în România, e indicat să luăm o serie de măsuri pentru siguranța noastră psihică. Vă sunt necesare provizii ușor de stocat, precum conserve de legume și de carne, conserve de pește și pateu, cașcaval ambalat în vid, pachete instant cu supă. Sunt de mare ajutor nu numai în caz de război, ci și de calamitate sau pentru perioade mai dificile ale vieții de zi cu zi. E bina ca fiecare membru al familiei să aibă pregătită cutia lui cu hrană și apă.

De asemenea, vă mai sunt de folos cereale, nuci, ciocolată, biscuiți, lapte praf, fructe uscate, pliculețe cu ceai, pliculețe cu miere, pâine prăjită. Persoanele care au animale de companie trebuie să achiziționeze din timp conserve de hrană.

Medicamente utile în trusa de supraviețuire

Este foarte important să țineți cont și de medicamente, pentru că vă sunt de mare ajutor în caz de atac și situații neplăcute. E vorba de alcool sanitar, pansamente, dischete de vată, analgezice, medicamente antidiaree, pentru stomac și tensiune, dar și săruri de hidratare, vitamine și săruri minerale.

Dar și cremă pentru tratarea rănilor și a plăgilor, dezinfectanți pentru mâini, măști. Puneți în pungi închise bani și actele familiei și nu uitați de haine de schimb, lanterne și baterii, încărcătoare de schimb, foarfece, cuțit sau briceag, termometru, termos, chibrituri, lumânări pastilă.

Pături izolatoare și un cort

Din kitul de supraviețuire trebuie să facă parte o tigaie și o oală, tacâmuri, pături izolatoare, saltele din izopren, dar și un cort. Aflați din surse oficiale dacă există vreo clădire în apropierea domiciliului care e desemnată ca adăpost antiaerian. Dacă nu este niciuna, faceți o listă proprie cu potențiale adăposturi. În acest moment, în România există în prezent 4.538 astfel de buncăre, din care 1.190 în Bucureşti-Ilfov şi 3.348 în ţară. Cai care locuiesc în blocuri ridicate înainte de 1989, au subsolul prevăzut cu adăposturi. Pe vremuri, locatarii erau obligați să întrețină în deplină curățenie aceste locuri. Se făceau controale periodice. Astăzi, aceste adăpsturi sunt insalubre, iar IGSU nu mai întreprinde controale ca să explice proprietarilor ce spune legea și cât de utile le pot fi.

Sursă foto: turnul sfatului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre