Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai bătrână țestoasă din istorie. A trecut peste 40 de președinți americani

Cea mai bătrână țestoasă din istorie. A trecut peste 40 de președinți americani
Cel mai bătrân animal terestru în viață din lume, Jonathan, țestoasa uriașă din Seychelles, a împlinit 192 de ani. Odată cu această nouă bornă, și-a depășit propriul record de cel mai bătrân chelonian, o broască țestoasă, broască țestoasă sau broască țestoasă, documentat vreodată. A trecut prin 40 de președinți americani. 

Se estimează că broasca țestoasă Jonathan s-a născut în jurul anului 1832, înainte de inventarea telefonului, a becului sau a timbrului poștal. A trecut prin 40 de președinți americani și 31 de guvernatori ai Sfintei Elena, mica insulă din Atlantic pe care locuiește, care a fost ultima reședință a lui Napoleon Bonaparte, care a murit în exil acolo după înfrângerea sa în bătălia de la Waterloo.

Deși nu se cunoaște vârsta sa exactă, Jonathan era complet matur când a fost dăruit guvernatorului insulei din Seychelles în 1882, ceea ce, potrivit experților, înseamnă că avea cel puțin 50 de ani.

„Nu dă nici un semn de îmbătrânire

„Anul trecut, țestoasei i s-a acordat o zi de naștere oficială, 4 decembrie 1832, de către guvernatorul Sfintei Elena, Nigel Phillips – dar experții spun că probabil este chiar mai în vârstă. Specialiștii spun că țestoasele uriașe au o speranță medie de viață de 150 de ani.

„Apetitul său rămâne viu”

„În ciuda faptului că și-a pierdut simțul mirosului și vede greu din cauza cataractei, apetitul său rămâne viu. Este în continuare hrănit manual o dată pe săptămână cu o porție îmbucurătoare de fructe și legume de către o echipă mică și dedicată. Acest lucru nu numai că îi suplimentează caloriile.

Dar îi furnizează acele motoare esențiale ale metabolismului său: vitamine, minerale și oligoelemente”, a declarat anul trecut Joe Hollins, veterinarul lui Jonathan, pentru Guinness World Records. Îngriitorii sunt că adoră morcovii, merele, și iubeşte salata și fructele. Dar favoritele lui sunt bananele.

Cea mai bătrână broască țestoasă din lume are 192 de ani

Jonathan trăiește la reședința oficială a guvernatorului

Jonathan a atins un nivel de celebritate locală și apare chiar și pe unele dintre monedele de cinci pence ale insulei. El trăiește într-un conac din St. Helena cunoscut sub numele de „Plantation House”, reședința oficială a guvernatorului, împreună cu alte trei tovarășe țestoase, Frederik, David și Emma.

Una dintre aceste broaște țestoase, pe nume Frederika, a venit pe insulă în 1991 ca un cadou din partea consulului francez pentru guvernatorul din St. Helena, a relatat Michael Binyon pentru Times în 2017. Jonathan s-a îndrăgostit rapid de Frederika. În 2017, Frederika a fost adusă la veterinar pentru o leziune pe cochilie.

„În ciuda vârstei sale, Jonathan are încă un libido bun”

La o inspecție mai atentă, veterinarul a stabilit că Frederika nu era femelă, ci mascul, ceea ce ar explica lipsa de urmași a perechii. „În ciuda vârstei sale, Jonathan are încă un libido bun și este văzut frecvent cum dorește să se împerecheze cu Emma. Este extraordinar să ne gândim că acest gigant blând a supraviețuit tuturor celorlalte creaturi vii de pe uscat, inclusiv, desigur, întregii rase umane. Jonathan are o stare de sănătate bună și toate indiciile din prezent ne fac să sperăm că va ajunge la al treilea secol.

Dacă, într-adevăr, nu a făcut-o deja”, a mai spus Hollins. Jonathan, care se bucură în Cartea Recordurilor de cel mai bătrân animal terestru și cea mai longevivă țestoasă din istorie a fost mângâiată de toată familia regală britanică. În 1947, frumusețea lui Jonathan a fost apreciată de regele George al VI-lea și regretata regină Elisabeta.

Sursă foto: www.smithsonianmag.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre