Odată cu noua lege a pensiilor s-a modificat și ajutorul de înmormântare. Veți plăti mai puțin pentru cea mai neagră zi din viață.
Cât este ajutorul de înmormântare pentru o persoană asigurată
Odată cu noua lege a pensiilor, românii vor primi mai mulți bani pentru ajutorul de înmormântare. Conform noilor modificări, vor putea beneficia de acest ajutor și românii care se aflau în concediu pentru creșterea copilului sau nu aveau asigurare.
În acest moment, ajutorul de înmormântare pentru o persoană asigurată sau pensionar este de 7.567 lei. Pentru decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau pensionate se primește suma de 3.784 lei. Adică mai mult decât se primea înainte.
Cine poate beneficia de ajutorul de înmormântare
Potrivit Legii nr. 360/2023, pot primi ajutorul de înmormântare persoanele asigurate, pensionarii, un membru al familiei care nu era asigurat sau pensionar în momentul decesului, precum și un membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului.
Dar și românii care sunt în concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 7 ani pentru copilul cu handicap). Condiția este ca înainte de concediu persoana să fi fost asigurată obligatoriu. Banii vor fi încasați de o singură persoană, e vorba de părinte, soț, copil, tutore legal sau oricine demonstrează că a plătit funeraliile.
Lista de acte necesare pentru ajutorul de înmormântare
Pentru a primi ajutorul de înmormântare aveți nevoie de o cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie). De asemenea, sunt necesare și acte din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie).
De asemenea, este necesară o dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie). Dar și un act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original).
Mai este nevoie și de o adeverință în care să fie specificat că la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
Ultimele două acte necesare sunt o adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată era asigurat la data decesului. Precum și o declarație pe proprie răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, care să fie dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
- O mare greșeală legată de termostat. Crește vertiginos facturile
- ANTICOAGULANT natural! Condimentul care reduce riscul de a face cheaguri de sânge
- Nu toate pensiile vor fi majorate! Cine nu va primi niciun leu în plus
- Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Mitul asasinatului de la Sarajevo. O nouă perspectivă propusă de un renumit istoric
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
- Rugăciunea mamei pentru fiul ei, cea mai puternică binecuvântare
- Ramona Olaru: Vârsta, biografie și detalii fascinante despre asistenta TV