Descoperirea statuii din vechiul canal roman de către arheologi ar putea lumina modul în care oamenii din zonă au luptat pentru a-și păstra religia, pe măsură ce creștinismul a străbătut lumea antică.
„Am găsit-o din întâmplare. A fost uimitor. O statuie întreagă a apărut în fața noastră. Techers un miracol că a supraviețuit”, a declarat Lyudmil Vagalinski, directorul științific al excavării. Canalul ar fi putut fi un loc de ascundere folosit de păgâni care încercau să protejeze statuia impunătoare de zeloții creștini, care uneori distrugeau capetele zeităților păgâne.
„Aproape că statuia ne-a găsit”
Dr. Vagalinski și colegii săi lucrau la o săpătură de rutină în apropierea satului Rupite, aproape de Bulgaria, când au văzut marmură în sol. Prima dată a fost găsit un picior al statuii de marmură, apoi a urmat un trunchi și, la final, capul.
„A fost doar de așteptare pentru noi. Aproape ca și cum statuia i-ar fi găsit, nu invers”, a mai spus specialistul. Dr. Vagalinski crede că statuia ar putea să îl descrie pe zeul Hermes și ar fi putut să fie îngropată la sfârșitul secolului al patrulea. El crede că a fost plasată în canalizare la câțiva ani după 380 d.Hr., anul în care Împăratul Teodosie I a declarat creștinismul religia oficială a Imperiului Roman.
„Au încercat să-și păstreze în secret memoria acestor zeități”
Păgânii din orașul antic în care a fost găsită statuia, pe atunci numită Heraclea Sintica, ar fi vrut să-și protejeze comorile de defăimarea creștină. „Ei au încercat să-și păstreze în secret memoria acestor zeități,”, a mai spus dr. Vagalinski.
Omul de știință susține că, de asemenea, statuia ar fi putut fi îngropată după 388 d.Hr., când un cutremur major a lovit zona și a devastat orașul. Se pare că a distrus infrastructura într-o asemenea măsură încât canalele nu mai erau funcționale.
Statuia este aproape intactă
O parte din brațul drept al statuii pare amputat, iar mâna stângă este deteriorată. În rest, obiectul valoros pare intact. „Este rar și interesant să găsești o statuie aproape perfect intactă și mai ales una de o calitate superioară,”, a mărturisit și Elizabeth Marlowe, directorul programului de studii muzeale de la Universitatea Colgate.
„Dacă acest lucru ar fi apărut pe piața de artă, nu am fi ghicit niciodată într-un milion de ani că provine dintr-un mic oraș din Bulgaria. Ne-am fi gândit însă că ar fi dintr-un oraș bogat sau dintr-o proprietate privată din Italia”, e de părere și dr. Marlowe.
Faptul că orașul nu este atât de cunoscut „are potențialul de a îmbogăți foarte mult înțelegerea noastră a culturii locale din această regiune”. Despre această statuie se crede că ar fi cea mai veche din Bulgaria.
Sursă foto: nytimes.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook