Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterioasa structură circulară descoperită în Grecia îi uimește pe arheologi. E unică, a spus ministerul elen

Misterioasa structură circulară descoperită în Grecia îi uimește pe arheologi. E unică, a spus ministerul elen
Un remarcabil monument de piatră în formă de inel, vechi de 4.000 de ani, a fost descoperit pe un deal din insula grecească Creta. Structura circulară din Grecia ascunde multe mistere, spun arheologii.

Structura de 1.800 de metri pătrați din epoca bronzului a fost găsită în vârful dealului Papoura, la nord-vest de orașul Kastelli din Grecia, și a fost dezgropată de arheologi în timpul lucrărilor de excavare pentru un proiect major de aeroport.

Structura provine din cultura minoică din Creta

Situl este acum cercetat de oamenii de știință care cred că ar fi putut avea un scop ritualic sau religios. Structura labirintică este formată din opt inele concentrice de piatră, cu o grosime medie de 1,4 metri, unele dintre ele fiind încă în picioare la înălțimi de până la 1,7 metri.

Arhitecții structurii nou descoperite proveneau din cultura minoică din Creta, care este cunoscută pentru extraordinarele sale sanctuare, situri de pe dealuri și munți despre care se crede că au fost folosite în ritualuri antice.

Folosit periodic pentru posibile ceremonii rituale

Descoperire unică în Grecia

Aceste situri conțin adesea exemple rafinate de artă minoică, inclusiv arhitectură religioasă, figurine de teracotă cu animale și oameni. Și, în unele cazuri, părți ale corpului detașate – denumite „membre votive”, care erau oferite în rugăciune sau ca mulțumire pentru vindecare.

Într-un anunț, Ministerul grec al Culturii sugerează că „este posibil ca acesta să fi fost folosit periodic pentru posibile ceremonii rituale care implicau consumul de alimente, vin și, probabil, ofrande”, datorită cantității mari de oase de animale găsite în interiorul său.

Palate minoice emblematice

Principala perioadă de utilizare a structurii, 2000-1700 î.Hr., se încadrează în perioada minoică mijlocie. În această perioadă, populațiile de pe insulă au crescut dramatic, în special în Knossos, Phaistos și Malia. Odată cu acest lucru a început construcția palatelor minoice emblematice din Creta, pentru a răspunde nevoilor societății în creștere.

Palatele au fost construite în locuri care fuseseră folosite pentru ceremonii comune timp de mii de ani. În jurul anilor 1750-1700 î.Hr., multe structuri au fost distruse, principala teorie fiind cea a cutremurelor. După 1450 î.Hr., insula a devenit dominată de micenieni din Grecia continentală, iar multe dintre sanctuarele de vârf, care erau foarte răspândite în cultura minoică, au ieșit din uz.

„O descoperire unică”

Ministerul a ținut să asigure publicul că structura va fi ferită de construcțiile moderne, cel puțin pentru moment. „Aceasta este o descoperire unică și de mare interes. Există soluții, astfel încât cercetarea arheologică a monumentului să fie finalizată și acesta să fie complet protejat. Prioritatea noastră, a tuturor, este protecția monumentului… Cu toții înțelegem importanța și valoarea patrimoniului cultural”, a declarat arheologul Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre