Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele trei mari dorințe simple și tulburătoare ale celebrului comediant Puiu Călinescu. „Vrei să fii un actor mare? Mori!”

Cele trei mari dorințe simple și tulburătoare ale celebrului comediant Puiu Călinescu. „Vrei să fii un actor mare? Mori!”
Cu o copilărie plină de lipsuri, durere și lupta pentru supraviețuire, orfan de mamă de la cinci ani, Puiu Călinescu a devenit emblema comedianților României. Cu un suflet mare și bun, actorul a avut trei mari dorințe în viață.

În copilărie a învățat să se descurce în cartierul Grivița, unde sărăcia era omniprezentă. Crescut de mătușile care îl băteau, fără jucării sau sprijin patern, Puiu Călinescu a distrat publicul toată viața sa. Obișnuia să spună că banii nu se lipesc de el și că în viață a avut trei mari dorințe. Pe de altă parte, Puiu Călinescu a scos la iveală un adevăr dureros: actorii sunt apreciați după ce mor.

Puiu Călinescu a avut trei mari dorințe

Așa cum a menționat, Puiu Călinescu și-a dorit trei lucruri în viață. 

„Unii au banii în sânge, eu n-am. Eu îmi doresc să-mi ajute Dumnezeu să mă iubească poporul, să nu am pantofii scâlciați, și mai presus de orice să nu-mi chiorăie mațele. Am momente în care nu pot să mă sufăr. Ce s-ar fi întâmplat dacă toți pe lume erau frumoși? Unde erau urâții? Dacă toți erau grași, unde erau slabii?

Când văd unul fără picior, unul cu un baston alb de caută trotuarul zic: Doamne, mulțumesc că sunt cineva în viață. Un lucru de valoare trece și se duce. Maria Tănase cu care am jucat era Maria Tănase, cânta și trecea.

După ce a murit, au început să spună că e privighetoarea, în timpul vieții era doar o cântăreață. Concluzia la care am ajuns e că ești băgat în seamă și apreciat ca actor după ce mori. Amin. Vrei să fii mare? Mori”, au fost cuvintele unuia dintre cei mai buni comedianți ai României.

„Prima muncă de artist: să lipesc afișe de spectacole la cinema”

Invitat la emisiunea Profesioniștii, Puiu Călinescu a povestit despre copilăria grea, mărturisind că „prima mea muncă de artist a fost să lipesc afișe de spectacole la cinema”, a spus el. Pe atunci, cinematografele proiectau filme mute, iar în pauzele dintre role, cineva trebuia să distreze publicul. Călinescu a povestit:

„În pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieșeam în sală, în fața ecranului, ca să fac lumea să râdă. Eu nu am școli și diplome, ce am învățat am învățat din acele filme, de pe stradă și din viață”. Aceste momente au reprezentat debutul său neoficial în comedie, inspirat de filmele cu Stan și Bran și Charlie Chaplin, pe care le știa pe de rost.

 

Citiți și:

Viața și secretele lui Puiu Călinescu. 25 de ani de la moartea unui dintre cei mai talentați actori de comedie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *