În perioada 19-28 ianuarie 2024, se desfăşoară la Berlin, Germania, cea de-a 88-a ediţie a expoziţiei „Săptămâna Verde 2024”. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în cadrul căruia experţi din MADR promovează produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european.
Produse românești deja înregistrate
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi propune să promoveze şi să ofere spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicaţie Geografică – Pălincă şi Ţuică Zetea de Medieşul Aurit, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale”, se precizează într-un comunicat oficial.
De asemenea, printre produsele româneşti ce vor fi expuse la ediţia 2024 a expoziţiei se vor regăsi şi cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Sardeluţă marinată pentru dobândirea STG.
Celebra „Eugenia” vrea pe rafturile magazinelor din Europa
Vor fi şi produse care vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnaţi din topor din Vâlcea, carne afumată la garniţă din Vâlcea, brânză în coajă de brad de la Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, ghiudem, batog de crap argintiu şi de somn, pastramă de crap argintiu şi de somn, zacuscă cu peşte şi diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulceţuri de fructe, produse de panificaţie şi patiserie (cozonaci, cornuleţe cu gem, Eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece.
Dacă celebra Eugenie românească va fi omologată ca fiind produs de calitate europeană, ea se va găsi pe rafturile magazinelor din diferite țări din UE. La fel se va întâmpla și cu alte produse.
Ce băuturi românești vom servi străinilor
”Din categoria băuturilor spirtoase, România va oferi spre degustare pălincă şi ţuică precum şi vin alb şi roşu. Mere şi prune afumate de Vrancea vor putea fi, de asemenea, degustate de vizitatori”, mai arată ministerul.
Potrivit Ministerului Agriculturii, expoziţia „Săptămâna Verde 2024” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât şi pe plan mondial.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook