Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Cofetăriei Claus, locul cu cei mai buni cozonaci și prăjituri cu nume de vedete

Povestea Cofetăriei Claus, locul cu cei mai buni cozonaci și prăjituri cu nume de vedete
Când a apărut Cofetăria Claus în vecinătatea noastră, lângă Primăria sectorului 1, a fost bucurie în cartier. Ne lipsea o astfel de unitate în zonă în urmă cu 20 de ani. De atunci s-a tot dezvoltat, iar în jurul ei s-a creat o poveste adevărată.

 Marilena Adam este femeia care a creat o lume dulce pentru copii și adulți deopotrivă. Miroase atât de bine în cofetărie încât nu-ți vine să renunți la aromele care-ți amintesc de bucătăria bunicii sau a mamei. Iar din vitrină nu știi ce să alegi, dacă nu ești un client de-al casei. Prăjituri felurite, cu fursecuri pudrate sau îmbrăcate în ciocolată, torturi spectaculoase sau cozonaci proaspăt rumeniți în cuptor, toate îți fac poftă și nu știi ce să alegi.

Povestea cofetăriei ține de familie și este o afacere de familie. Marilena Adam avea experiență în producția de dulciuri, dar avea și un fiu și o fiică la început de drum în mariajele lor. S-au hotărât să facă o cofetărie exact în perioada în care trebuia să vină pe lume primul nepoțel. Copilul lui Claudiu Adam, care va purta același nume cu al tatălui. Numele cofetăriei a fost ales imediat, cu semnificație, după cel al băiatului ce urma să se nască în familia Adam: Claus.

A fost greu la început cu obținerea unui spațiu micuț, la parterul aceluiași bloc unde funcționează și acum cofetăria. Doar că noua cofetărie are un spațiu mai mare, în care clienții nu mai stau la coadă afară ci în fața vitrinelor cu bunătăți și într-un decor mai mereu schimbat de echipa care lucrează acolo.

Motorul afacerii a fost, de la bun început mama – Marilena Adam. Știa procesul de producție al patiseriei și cozonacilor, rețetele erau testate și îmbunătățite de ea. Pe timpul lui Ceauşescu, începând cu anul 1975, a lucrat într-o secţie de zaharoase, unde se făceau cozonaci și patiserie. Mi-a povestit că a ajutat-o foarte mult şi o carte, care a devenit între timp „Biblia” cofetăriei. Este un reţetar din 1960, pe care l-a procurat cu greu şi pe care l-a cumpărat cu circa 200 de dolari. „Şi astăzi ne folosim de această carte, ea a dat specificul cofetăriei – cu produse tradiţionale, sunt reţete pe care le respectăm şi azi cu sfinţenie. Mi-am dorit să creez ceva frumos, să le ofer oamenilor bunătăţi dulci, care să le intre la suflet”, spune doamna Adam.

Cozonacii minunați a propulsat micuța cofetărie în top

În primul an a fost foarte dificil, nu eram prea mulți clienți fideli. Dar cei care nimereau în cofetăria micuță de pe Banu Manta și cumpărau un cozonac, o pască sau orice prăjitură reveneau și mai recomandau și celor apropiați. Erau niște tinere, angajate de cofetărie, care se plimbau pe șoseaua Banu Manta cu niște tăvițe cu prăjituri. Te îmbiau să le guști și așa descopereai și cofetăria situată pe colțul blocului, fără intrare din șosea.

 

Cozonac și pască de la cofetăria Claus

Încet-încet ne-am adunat o comunitate de vecini care, pe măsură ce mai venea un Crăciun sau un Paște se tot mărea. Cozonacii făcuți în micuțul laborator erau delicioși, pufoși și mereu proaspeți. Se făceau, la comandă, și cozonaci pentru persoanele suferinde de diabet.

Gama de prăjituri, torturi și patiserie s-a dezvoltat cu tot felul de rețete noi. Dar și cu tehnici la modă. Au apărut torturile cu fotografia copilului pe ele sau ale iubitului/iubitei. Apoi cele pe care tronau păpuși, mașinuțe sau figurine din desenele animate, în funcție de preferințele micuților. De câțiva ani sunt prezente tot felul de artificii și lumânări pe torturi cu creme fine, moussuri de ciocolată și de fructe. Oamenii au înţeles ce înseamnă un produs natural, făcut cu ouă, frișcă proaspătă nu din tub, cu esențe fine, iar cofetăria a înflorit și ne bucură sărbătorile.

 Prăjituri cu nume de vedetă

La un moment dat, vedete din showbiz și jurnaliști din presa scrisă și din tv au aflat de cofetăria Claus că face cei mai buni cozonaci din București și au venit să facă reportaje. An de an au venit mai mulți, iar numărul vedetelor îndrăgite de români au ales cozonacii și prăjiturile făcute de cofetarii de la Claus. Iar doamnei Marilena i-a venit ideea să boteze anumite prăjituri cu numele unei vedete care, fie că avea una preferată, fie că ea sau copiii și nepoții ei îndrăgeau o anumită vedetă. Au fost chiar și politicieni care au avut în cofetăria Claus prăjituri cu numele lor.

„Avem mulţi clienţi în rândul artiştilor, clienţi fideli de ani de zile, unii care ne-au propus chiar ei să botezăm cu numele lor prăjiturile lor preferate. Dan Capatos, Anamaria Prodan şi soţul ei, Laurenţiu Reghecampf, Dan Diaconescu, Fuego, Dorian Popa, Brancu…sunt clienții noștri de ani de zile. De exemplu, lui Dan Capatos îi place mult prăjitura cu bezea, el altă prăjitură nu mănâncă. Noi nu aveam o astfel de prăjitură, aveam numai tort cu bezea, dar am făcut-o special pentru el. Deci avem mai mult decât acordul lor, ei au cerut aceste prăjituri”, a povestit chiar Marilena Adam într-un interviu mai vechi.

Anamaria Prodan este o fană a dulciurilor

„Anamaria Prodan a cerut o prăjitură mai specială, cu mai multe ingrediente, mai năstruşnică, aşa cum e ea! Lui Dan Diaconescu îi place ciocolată albă şi neagră, cu fructe în interior. Atunci când s-a eliberat, cei din echipa lui de la OTV ne-au spus că vor să-i facă o surpriză. A fost totul foarte din scurt, dar într-o oră i-am făcut prăjitura! Am făcut un tort mare şi toată lumea a fost mulţumită.

Prăjitura pentru Anamaria Prodan

Ni s-a dus faima din vorbă-n vorbă. Maria Cârneci, de exemplu, a mâncat cozonac Claus la un eveniment şi a venit la noi la cofetărie cu punga după ea, să ne găsească. Un produs bun îţi aduce cea mai bună reclamă. Mult mai târziu am început să sponsorizăm diferite emisiuni de televiziune pe care eu și familia mea le îndrăgim, oferind invitaților torturi, prăjituri și mai ales cozonacii despre care au auzit foarte mulți bucureșteni”, ne-a spus Marilena Adam.

Am să vă recomand niște dulciuri pe care noi le mâncăm de ani de zile de la cofetăria Claus, însă, cu siguranță veți descoperi și altele după ce veți trece pragul cofetăriei de lângă Primăria sectorului 1: tort Luca, tort cu ciocolată albă și mousse de fructe, prăjitura Eva, frișcă și, evident, cozonaci cu nucă, stafide sau rahat și o pască extraordinară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre