Simona Ionescu / Redactor Șef

Celine Dion, condamnată. Boala cumplită de care suferă o poate duce în scaunul cu rotile

Celine Dion, condamnată. Boala cumplită de care suferă o poate duce în scaunul cu rotile
Săptămâna aceasta a venit cu vești groaznice de peste ocean. Una din cele mai îndrăgite artiste, timp de decenii, suferă de o boală înfiorătoare. Aceasta deja nu mai poate să susțină concerte și, ceea ce e mai grav, ar putea ajunge, în scurt timp, în imposibilitatea de a se mai mișca singură.

Artista a publicat, joi, pe rețelele sale sociale un video în care anunță anularea tuturor concertelor sale, dar și diagnosticul primit recent: Stiff Person Syndrom (sindromul omului rigid sau înțepenit). Celine Dion e condamnată de o tulburare neurologică extrem de rară. Doar o persoană dintr-un milion suferă de această maladie, despre care medicii nu oferă foarte multe explicații.  Boala mai este denumită Moersch-Woltman, după medicii care, în anul 1956, au descris pentru prima dată boala.

În mesajul ei video postat pe reţelele sociale, Celine Dion a explicat că este victima unei „tulburări neurologice rare” care provoacă spasme, rigiditate musculară şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

Celine Dion, condsmnată. Iată ce tragedie o așteaptă

Potrivit platformei rarediseases.org, Sindromul Persoanei Rigide (SPS) este o tulburare neurologică rară, cu cauze sunt necunoscute. Aceasta generează bolnavilor rigiditate musculară progresivă și episoade repetate de spasme musculare dureroase. Rigiditatea musculară fluctuează adesea și apare de obicei împreună cu spasmele musculare care apar spontan sau pot fi declanșate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv un zgomot brusc sau un contact fizic ușor.

Netratată, SPS poate progresa până la a provoca dificultăți de mers. Boala poate afecta capacitatea unei persoane de a efectua sarcini banale. Se crede că SPS este o tulburare autoimună

Potrivit aceleiași surse, boala debutează încet, pe parcursul a câteva luni sau câțiva ani. Primele semne sunt dureri  musculare sau înțepenire temporară, în special în partea inferioară a spatelui sau a picioarelor. La început, rigiditatea poate apărea și dispărea, dar treptat devină permanentă. Umerii, gâtul și șoldurile pot fi, de asemenea, afectate. Pe măsură ce boala avansează, rigiditatea mușchilor picioarelor este adesea mai pronunțată pe o parte.

Persoanele afectate de sindrom încep să nu mai poată merge drept, și nici cu viteza normală.  Apoi se dezvoltă cifoza, o cocoșare a coloanei, deoarece persoanele încep să meargă tot mai aplecat, pentru a-și păstra echilibrul. La unele persoane, rigiditatea poate progresa până la implicarea brațelor sau a feței. Este și cazul lui Celine Dion care, după cum a mărturisit, are probleme cu blocajul corzilor vocale din cauza SPS.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre