Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, a demisionat în 23 iunie, în urmă acuzațiilor formulate de procurorii anticorupție. El a fost chemat luni la DNA Timișoara, unde a ajuns puțin înaintea ore 10:00, unde a stat mai puțin de o oră. Ancheta DNA Timișoara a început cu cercetări legate de Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin, unde directoarea a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale și angajări fictive.
Conform anchetatorilor, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, pe când era ministru, Chesnoiu ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Cum a intervenit fostul ministru pentru prietenii săi
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați „agreați” dintre care, în urmă susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Că urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obțînând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei, au informat reprezentanții DNA Timișoara.
De ce refuză Chesnoiu să vorbească cu presa
Fostul ministru al Agriculturii a refuzat să comenteze audierea să la DNA Timișoara, afirmând că va da declarații la finalul anchetei. Absolvent al Academiei de Poliție, fost director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și fost viceprimar al Caracalului, Adrian Chesnoiu este deputat de Olt aflat la primul mandate.
A devenit ministru al Agriculturii în noiembrie 2021, după intrarea PSD la guvernare, alături de PNL și UDMR. Este și președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook