Simona Ionescu / Redactor Șef

Chitara dispărută a lui John Lennon, vândută cu o sumă istorică. Unde a fost găsită

Chitara dispărută a lui John Lennon, vândută cu o sumă istorică. Unde a fost găsită
Chitara care i-a aparținut lui John Lennon și care fusese dată dispărută de 50 de ani încoace a fost în sfârșit găsită într-un loc în care nu se aștepta nimeni. Acum a fost și vândută la licitație pentru o sumă istorică.

O chitară acustică ce i-a aparținut lui John Lennon, care fusese dată dispărută în ultimii 50 de ani, a fost găsită în sfârșit și scoasă la licitație pentru o sumă istorică. John Lennon a cântat la această chitară pe albumul „Help” din 1965 al legendarei trupe Beatles. 

Chitara a fost găsită într-un pod după ce a dispărut timp de 50 de ani. Potrivit lui Julien’s Auctions, Lennon i-a dat chitara colegului său muzician Gordon Waller în 1965. Lennon și Paul McCartney scriau cântece pentru Waller în acea perioadă. Ulterior, Waller i-a dat chitara managerului său, care a dus-o acasă și a pus-o în podul său, unde a rămas timp de cinci decenii, până a fost descoperită de noii proprietari ai casei. 

Chitara a fost autentificată 

Andy Babiuk, un muzician, autor și expert în echipamentul Beatles, a confirmat cu Julien’s Auctions că instrumentul este autentic. Compania de licitații a declarat că această chitară „are niște marci distinctive care au făcut-o ușor de identificat când a fost comparată cu fotografii și cadre din „Help!” 

Chitara dispărută a lui John Lennon a stat uitată într-un pod timp de 50 de ani
Sursa foto: nypost.com

„Cu Hootenanny (n.r. chitara), adevărata dovadă este în sunet”, a continuat Julien’s Auctions. „Când o strângi, se identifică imediat ca fiind „aceea” chitară. Dacă cunoști acordurile, piesele Beatles ies din gaura de sunet fără efort. Ca o capsulă audio din 1965, Framusul (n.r marca de chitară) este o legătură directă cu acele înregistrări.”

Instrumentul a apărut și în filmul celor de la Beatles 

Casa originală a chitarei a fost, de asemenea, găsită și se află în stare bună. Lennon și George Harrison au folosit chitara pe piesa lor „You’ve Got to Hide Your Love Away”, care se aude în timpul filmului The Beatles din 1965 numit după al cincilea lor album de studio.

The Beatles rămân cea mai vândută trupă din toate timpurile

Chitara poate fi, de asemenea, auzită pe „It’s Only Love” și „I’ve Just Seen a Face”, piese de pe al cincilea album al grupului, și „Rubber Soul”, al șaselea album al grupului.

Chitara a devenit a cincea cea mai bine vândută din istorie 

În urmă cu câteva zile, chitara lui Lenon a fost licitată la Hard Rock Cafe din New York pentru suma istorică de 2,8 milioane de dolari. Julien’s Auctions a confirmat într-o declarație că această chitară acustică Framus Hootenanny cu 12 corzi a devenit a cincea cea mai scumpă chitară vândută vreodată.

Instrumentele muzicale aparținând membrilor trupei The Beatles au obținut prețuri ridicate la licitațiile anterioare. În 2015, o chitară furată de la Lennon în anii 1960 s-a vândut pentru 2,4 milioane de dolari la o licitație în California. The Beatles s-au format în 1960 și au lansat 12 albume până când s-au destrămat în 1970. Ei rămân cea mai vândută trupă din toate timpurile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre