Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciudățeniile lumii. Cape Town din Africa de Sud găzduiește cea mai înaltă clădire de cânepă din lume. Cât a costat construcția hotelului

Ciudățeniile lumii. Cape Town din Africa de Sud găzduiește cea mai înaltă clădire de cânepă din lume. Cât a costat construcția hotelului
O clădire de 12 etaje de pe strada Harrington 84 din Cape Town, Africa de Sud, este oficial cea mai înaltă clădire din lume construită cu blocuri de beton de cânepă și alte materiale de construcție legate de cânepă.

Structura cu 50 de apartamente a fost construită de Hemporium în parteneriat cu Afrimat Hemp și Wolf &Wolf Architects.

Bucățile de lemn din tulpina plantei au fost amestecate cu var sa ciment de lut

Hempcrete este un beton bioagregat fabricat din materiale naturale pe bază de plante. „Șuvițele” de cânepă sau bucățile mici de lemn din tulpina plantei sunt amestecate cu var sau cu ciment de lut pentru a forma un material de construcție puternic, durabil și ecologic.

Blocurile de beton de cânepă pot fi de două tipuri, turnate la fața locului sau prefabricate în componente de construcție precum plăci sau blocuri. „Am cumpărat 84 Harrington în 2016, cu ideea că va deveni magazinul emblematic Hemporium, un restaurant cu friptură și că va găzdui „Hotelul de cânepă”. Un loc în care oamenii pot experimenta viața într-un spațiu construit din cânepă”, a declarat Duncan Parker, partener fondator și CEO al Hemporium.

Betonul de cânepă contribuie la diminuarea cerințelor de încălzire, răcire și întreținere în timpul locuirii clădirii

Compania locală de cânepă produce o gamă largă de produse din cânepă și produse conexe. „Din perspectiva sustenabilității și a construcțiilor ecologice, am vrut să ducem construcțiile din cânepă din Africa de Sud la un nivel superior, contribuind în același timp la proiectele inspirate de construcții din cânepă care se desfășoară la nivel global”, a mai spus Parker.

Betonul de cânepă va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în timpul construcției și la diminuarea cerințelor de încălzire, răcire și întreținere în timpul locuirii clădirii. Acesta absoarbe mai mult carbon decât emite în timpul procesului de fabricație, ceea ce îl face să fie carbon negativ.

Așa se construiește un bloc din cânepă…

Va ajuta companiile din Africa de Sud să economisească energie

Acest material izolator pentru pereți are, de asemenea, un sistem de gestionare a umidității și o masă termică care ajută la reducerea emisiilor de carbon și la economisirea energiei. Acest lucru va ajuta companiile din Africa de Sud să își reducă amprenta de carbon și să economisească energie. Construcția clădirii din beton de cânepă din Cape Town va fi un punct de plecare pentru implementarea unor tehnici ecologice în construcția de clădiri.

Dezvoltarea sectorului de cânepă ar putea crea 130.000 de locuri noi de muncă

Afrimat a fost, de asemenea, implicată în proiect prin intermediul filialei sale Afrimat Hemp. Această divizie se concentrează în principal pe construcții neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și pe valoarea clădirilor din sectorul de cânepă industrială.

„Afrimat Hemp a dezvoltat propriul liant de var formulat pentru betonul de cânepă și produce blocuri de beton de cânepă la una dintre fabricile sale comerciale de blocuri”, a declarat Boshoff Muller, directorul general al Afrimat Hemp. Nu în ultimul rând, specialiștii spun că „amprenta de carbon a unei case de 40 de metri pătrați  construite cu cânepă este cu trei tone de CO2 mai mică decât cea a unei clădiri convenționale”, potrivit Afrimat Hemp.

Președintele Cyril Ramaphosa a făcut din dezvoltarea sectorului de cânepă și canabis al țării o prioritate economică, afirmând că acesta ar putea crea peste 130.000 de locuri de muncă pentru locuitorii din Africa de Sud.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre