Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți ne naștem buni. Uimitoarea lecție de viață pe care o dă un trib din Africa de Sud

Toți ne naștem buni. Uimitoarea lecție de viață pe care o dă un trib din Africa de Sud
Despre arta iertări s-au scris tratate, găsim informații în Biblie, în cărțile de dezvoltare personală etc. De altfel, este foarte la modă să înveți „a te ierta pe tine”.  Un trib în Africa are o perspectivă speciala asupra iertării. Tradiția lor oferă tuturor o lecție de smerenie.

În tribul Babemba, când cineva din sat încalcă o regulă, o lege sau face ceva incorect din punct de vedere moral  întregul sat se adună pentru participa nu la certarea celui ce a greșit ci la repararea acelui rău. De ce ? Pentru că ei cred că o inimă umană are o valoare atât de mare încât e firesc ca întreaga comunitate să facă un efort să o salveze.

Toţi bărbaţii, femeile, copiii şi bătrânii îşi lasă deoparte viaţa obişnuită şi formează un cerc uriaş. În centru se află acuzatul. Mai întâi, se povesteşte în detaliu fapta. Acuzatul stă în faţa tuturor, expus faţă de gravitatea propriei sale fapte.

Toți ne naștem buni

Unul câte unul, fiecare sătean începe să dezvăluie toate faptele bune şi generoase pe care acuzatul le-a făcut în viaţa lui. Ei descriu în detaliu minunatele calităţi, atribute şi puncte forte ale acuzatului. Dau exemple concrete şi relatează acţiunile sale reale. Fiecare faptă bună este reamintită cu o mare iubire şi cu un profund respect. Uneori ceremonia durează timp de zile în şir – cât este necesar. Este ca şi cum întregul sat ar spune: „Tu nu eşti ceea ce ai făcut. Tu eşti o fiinţă minunată”.

La sfârşit, cercul se rupe, iar persoana din centru este întâmpinată cu braţele deschise şi reprimită în comunitate. Apoi sărbătoresc. Credința de baza a grupului este că fiecare ființă se naște bună. Că la bază toți ne dorim doar iubire, pace, siguranță și fericire. O adevărată lecție de viață.

Tribul Bemba sau Babemba face parte din grupul Bantu, populație împrăștiată în diferite țări din sudul Africii, de exemplu Zambia, Congo și Africa de Sud. Este un trib matriarhal, care are ca principală ocupație agricultura.

Cum tratăm greșelile copiilor?

În „Călătoria pentru copii”  Brandon Bays  se întreabă cum ar fi dacă am administra acest fel de justiţie şi copiilor noştri, în acelaşi mod iluminator, arătându-le clar cu ce au greşit, subliniindu-le comportamentul inacceptabil, explicându-le cât de dăunătoare sau periculoase au fost acţiunile lor şi apoi amintindu-le de măreţia lor interioară.

„Cum ar fi dacă am petrece mult mai mult timp lăudându-i, subliniindu-le calităţile, amintindu-le de frumuseţea lor înnăscută şi înregistrându-le faptele bune? Cum ar fi dacă o parte a justiţiei pe care le-o aplicăm ar include să îi reconectăm la frumuseţea a ceea ce sunt ei cu adevărat?”, spune autorul.

Sursa: Mmstudies.com

Decizie uluitoare într-un sat! 12.000 de oameni ar face orice sacrificiu pentru aceste viețuitoare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre