Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizie uluitoare într-un sat! 12.000 de oameni ar face orice sacrificiu pentru aceste viețuitoare

Decizie uluitoare într-un sat! 12.000 de oameni ar face orice sacrificiu pentru aceste viețuitoare
Planeta este bolnavă și a pierdut multe specii de viețuitoare în incendii și catastrofe de proporții. Sătenii dintr-un colț al lumii ne dă tuturor o lecție de umanitate. Ar face orice sacrificiu.

Teoretic, este doar un sătuc, dar acolo trăiesc oameni care dau o mare lecție de umanitate. Sunt în stare să renunțe la confort pentru a salva această specie.

Ce lecție! Ar face orice sacrificiu pentru aceste viețuitoare

Un sat din Noua Zeelandă, cu mai puțin de 12.000 de locuitori, este subiectul zilei pentru întreaga planetă. Localnicii sunt gata de orice sacrificiu pentru a salva o pasăre rară care vine pe coasta de vest al Noii Zeelande în fiecare an și se înmulțește aici. Din pricina luminilor stradale, puii se izbesc de asfalt și mor călcați de mașini ori mâncați de predători. Confundă luminile cu peştii bioluminescenţi cu care se hrănesc.

Locuitorii din Punakaiki, vestul Noii Zeelande, organizează un festival în cinstea celor 6.000 de perechi de păsări care sosesc în fiecare primăvară în zona lor. Acum au decis să renunţe la folosirea iluminatului public, informează nzbirdsonline.org.nz.

Păsările Petrel  sunt maronii-negricioase, cu ciocuri de fildeş, ce se reproduc doar de-a lungul unei întinderi de aproximativ 8 km de pădure de coastă, lângă Punakaiki (vestul Noii Zeelande).

Cele 6.000 de perechi de păsări Petrel sosesc din America de Sud în fiecare martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival.

Cum vor sătenii să protejeze păsările rare

Pentru că unii localnici din Punakaiki erau îngrijoraţi de pericolul pe care îl prezintă mersul în timpul nopţii fără lumină stradală, autorităţile i-au sfătuit să poarte cu ei o torţă slabă, iar majoritatea oamenilor au înţeles şi au sprijinit mişcarea.

Conform sursei citate, puii de Petrel se nasc în vizuini săpate în dealuri şi ies la suprafaţă în căutare de hrană, în pregătirea pentru lunga călătorie înapoi în America de Sud.

Din nefericire, unii dintre aceştia, despre care se crede că sunt dezorientaţi din cauza luminilor stradale, se prăbuşesc pe drum, unde sunt adesea loviţi de maşini sau mâncaţi de prădători.

Observatorii locali care se ocupă cu studiul păsărilor cred că problema a fost înrăutăţită de introducerea luminilor LED alb-albastru în oraş anul trecut.

Pentru a salva puii de Petrel, autoritatea de transport a acceptat o întreruperea luminii stradale pe timpul nopţii, cu 15 faruri stinse, de-a lungul a 3,4 km de autostradă.

Departamentul pentru Conservare (DoC), agenţia responsabilă de viaţa sălbatică din zonă, a raportat că doar zece păsări Petrel s-au prăbuşit pe străzile din Punakaiki în acest an, comparativ cu 15-25 din anii anteriori.

Autorităţile din Greymouth se gândesc dacă să oprească iluminatul stradal sau dacă să schimbe culoarea becurilor, de la albastru la portocaliu, pentru a evita ca păsările marine să fie derutate de acestea.


Cum se păzește de viruși Marina Voica. Are o metodă simplă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre