Simona Ionescu / Redactor Șef

Coldplay, prima reacție după experiența cu Babasha. Imaginile trădează ce cred despre România

Coldplay, prima reacție după experiența cu Babasha. Imaginile trădează ce cred despre România
Trupa Coldplay a concertat la București pe parcursul a două seri în care peste 100.000 de oameni în total s-au bucurat de muzica celebrei trupe britanice. Prima seară de concert nu a fost una lipsită de evenimente neplăcute, însă în a doua seară lucrurile au decurs fără incidente. După plecarea de la București, trupa Coldplay a avut și prima reacție oficială vizavi de concertele din România.

Coldplay a părăsit România, după cele două concerte susținute la București. Trupa britanică a avut și prima reacție vizavi de spectacolele susținute pe Arena Națională. Cel mai așteptat concert al anului nu a fost lipsit de scandal, după cum se știe deja. Întreg turneul Coldplay a fost dedicat de către trupa britanică toleranței, comunităților marginalizate şi protejării planetei.

Prima seară de concert a demarat într-un mod neașteptat: s-a lăsat cu huiduieli din partea celor prezenți pe stadion. Reacțiile au izbucnit în momentul în care un cântăreț român de manele, Babasha, a urcat pe scenă și a început să cânte piesa „Păi naa”, acompaniat la clape de Chris Martin, solistul Coldplay.

Chris Martin s-ar fi gândit să anuleze concertul din a doua seară, spune Speak 

După huiduielile care au durat minute în șir, cei de la Coldplay au fost șocați. 

Coldplay a vrut să anuleze concertul din a doua seară de la București, zice Speak

Conform cântărețului Speak, care spune că s-a întâlnit la cină cu Chris Martin, cei de la Coldplay nu ar fi fost deloc încântați de cele întâmplate. Ba chiar s-ar fi gândit serios să anuleze concertul din a doua seară, spune Speak. Acesta a relatat ce i-a spus artistul britanic: „Chiar Babasha mi-a zis (n. lui Chris Martin) că audiența mea e diferită. Și am zis că e perfect, asta e idee. Dar nu m-am așteptat niciodată să facă lumea așa. Niciodată, nicăieri nu am pățit așa ceva”, i-ar fi spus Chris Martin artistului român. 

De ce l-a invitat Chris Martin pe Babasha să cânte cu el pe scenă 

Babasha s-a lansat de puțin timp pe scena muzicală și are un succes nebun. În acest moment e numărul 1 în trending pe YouTube. Aceasta a și fost rațiunea celor de la Coldplay de a-l invita pe scenă alături de ei, pentru a interpreta împreună o melodie. S-a cântat „Păi Naa”, ultimul hit al manelistului. Piesa a strâns peste 8 milioane de vizualizări în mai puțin de 2 săptămâni de când a fost lansată.

„Pentru cine nu știe, cei de la Coldplay au vrut să facă un moment cu un artist român pentru concertul lor, cel de pe 12 și 13 iunie. Ei s-au uitat în topuri muzicale și m-au văzut pe mine. Ei personal i-au contactat pe impresarii mei. 

Babasha: „Maneaua este rău famată doar din cauza rasismului”

Nu știu câți dintre voi ați fi refuzat o astfel de oportunitate, pentru că vorbim despre un alt nivel și, indiferent de toate huiduielile din lume, tot aș fi acceptat. Așa ceva este o dată în viață. Am avut și o probă de sunet înainte, pentru că așa este normal, cu Chris Martin personal. Lui i-a plăcut foarte tare de mine (…) Pentru cine nu înțelege, maneaua este rău famată doar din cauza rasismului, nu din cauza muzicii în sine”, a fost reacția lui Babasha după prima seară în care a fost huiduit. Ulterior, Babasha s-a sucit și a spus că nu e vorba de rasism:

„Las de la Dumnezeu să aşeze el toate lucrurile, dar nu am spus eu că e vorba de rasism”.

Babasha a cântat pe scenă, acompaniat de Chris Martin la clape

În a doua seară de concert însă, spectatorii s-au sucit la 180 de grade și nu au mai huiduit, ba chiar unii dintre ei au aplaudat momentul în care Babasha a urcat, din nou, pe scenă. Chris Martin a venit și el pregătit de data aceasta și a susținut un mic discurs. 

Chris Martin a aplicat psihologia inversă 

„Aseară am susţinut primul nostru concert în România. M-am simţit şocat, trist şi cumva vinovat că am făcut ceva rău. Apoi m-am dus în pat şi am încercat să dorm şi mi-am dat seama că sunteţi publicul nostru, că vă iubim necondiţionat, nu puteţi schimba asta. 

Chris Martin

Călătorim în toată lumea, poate nu înţelegem prin ce treceţi voi, cultura voastră, dar ştiu că iubim lumea la fel, asta însemnând că şi pe români. Pentru noi ieri a fost foarte frumos, noi vă iubim oricum. Aş dori să schimbăm ceva, ieri aţi huiduit, aşa că azi aş dori cinci secunde să huiduiţi mai tare ca ieri. Este cea mai tare huiduială auzită. Sunteţi cel mai tare public din lume. Aş vrea să invit trei oameni pe scenă. Nu contează de unde sunteţi”, a spus el. 

A apărut și prima reacție, după plecarea din România 

După plecarea din România, a apărut și prima reacție publică a trupei britanice vizavi de spectacolele de la București. Artiştii britanici au publicat pe pagina lor de Instagram un videoclip în care este prezentată Capitală, dar și câteva scene din cadrul spectacolelor. Printre acestea s-au numărat și secvențe din cadrul momentului susținut de Babasha. Pe fundal este o melodie a trupei în care britanicii cântă despre bunătatea între oameni.

Imaginile montate pe videoclip și postate pe contul de Instagram al trupei surprind, printre altele, Casa Poporului luminată noaptea, Palatul Regal, da și Centrul Vechi al Capitalei. Trupa a făcut o reclamă frumoasă României.

Românii și-au spus părerea în comentarii 

Așa cum era de așteptat, românii nu au ratat ocazia de a transmite un mesaj trupei. „Vă iubim, vă vrem înapoi, dar vă rugăm să nu confundați incluziunea cu intruziunea. Ceea ce s-a întâmplat pe 12 iunie a fost într-adevăr o palmă peste față pentru întreaga țară. Mai ales pentru public, deoarece întreaga poveste a fost prezentată diferit a doua zi. V-am așteptat decenii, încearcați să fiți mai informați data viitoare și să nu accepați totul de la casele de discuri. În acest caz a fost cea mai proastă alegere”, a transmis un fan român. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coldplay (@coldplay)

„A fost primul concert al fiului meu. Împreună! A fost un concert minunat, o experiență care merită trăită! Vă mulțumim mult. V-am ales pentru că ne doream să participăm împreună la un concert memorabil! Și a fost memorabil până la un punct… Apoi, cumva, cele trei minute „speciale” au devenit un reper al concertului numărul 135… Ca o furtună cenușie care a acoperit soarele. 

Am fost uimiți, dar am ascultat în tăcere. Nu am huiduit, nu am aplaudat. Introducerea acelui moment nu înseamnă armonie, iubire, acceptare, înțelegere! Este doar o alegere greșită. O promovare nepotrivită.

„Noi nu vrem să fie așa”

Și încă ceva…nu că ar conta, știu că suntem doar praf de stele în această lume mare… Esența evenimentelor voastre este despre acceptare, înțelegere, prietenie, dar unde este înțelegerea voastră? Când ceva nu este cum vă așteptați, nu este pe placul vostru, alegeți să ignorați. Unde este concertul numărul 135?! Suntem acceptați atâta timp cât nu ridicăm capul și nu reacționăm. Există o zicală în România: „capul plecat, sabia nu-l taie”. Noi nu vrem să fim așa. Noi nu suntem așa. Ridicăm capul și spunem ce avem de spus”, a transmis un alt fan al trupei. 

„Dragă Coldplay, oamenii te iubesc și îmbrățișează valorile pe care le promovezi. Dar data viitoare când vii în România, te rog să faci niște cercetări în avans. Babasha nu cântă tipul de muzică pe care majoritatea fanilor voștri îl ascultă (în ciuda faptului că este în trend pe YouTube), el nu este discriminat (este în trend pe YouTube). 

Babasha a transmis și el un mesaj trupei Coldplay

Practic, el nu se potrivește cu nimic din ceea ce încercați să promovați (muzică bună, protecția și incluziunea minorităților). Așa cum am spus, data viitoare faceți niște cercetări în avans și totul va fi bine”, a comentat un alt internaut. 

Babasha a comentat și el public la postarea trupei Coldplay, spunând că a fost „cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o”.  Coldplay continuă turneul european cu Budapesta, Franța și ulterior Italia. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre