Simona Ionescu / Redactor Șef

Continuă scumpirile în România! Prețul carburanților sare din nou

Continuă scumpirile în România! Prețul carburanților sare din nou
Ultima modificare a  prețului carburantului a avut loc zilele trecute. Iar acum a urmat una nouă.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților în România, a scumpit iar benzina, după ce, la sfârșitul lunii trecute, ieftinise și motorina și benzina. Cum prețul petrolului este în creștere accentuată, noi scumpiri sunt posibile și avizate de autorități.  De exemplu, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează la data de 4 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,71 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,05 lei/litrul.

O analiză Economica.net arată că, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Precedenta modificare de preț a avut loc pe  31 martie, când prețurile au scăzut cu doi bani pe litru la benzină, respectiv cu trei bani la motorină, după ce, în zilele precedente, au fluctuat, la diferențe de câțiva bani. Potrivit sursei citate, după ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți a ajuns la 34 de bani pe litru, asta după ce anul trecut atinsese și valoarea de 1,5 lei/litru.

Ce a cauzat creșterea prețului carburanților în România

Majorările prețurilor la carburanți sunt generate de faptul că preţul barilului de petrol a crescut luni. Asta s-a întâmplat după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat în weekend că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an. Drept urmare, în numai câteva ore, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 3,94 dolari, la 83,83 dolari per baril.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, cea mai mare cantitate fiind motorină – 5,9 milioane de tone. Doar două treimi din necesarul de carburanți în țara noastră se produc e în rafinăriile autohtone, restul cantității fiind importată. Conform Economica.net, anul trecut consumul de carburanți în România a crescut cu trei procente comparativ cu anul precedent.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre