Simona Ionescu / Redactor Șef

COVID-19 poate afecta creierul și mintea. Unul din cinci bolnavi o iau razna

COVID-19 poate afecta creierul și mintea. Unul din cinci bolnavi o iau razna
Aflăm în fiecre zi lucruri noi despre COVID-19. Medicii psihiatrii avertizează cu privire la riscul la care sunt expuși pacienții vindecați: unul din cinci bolnavi o iau razna.

Un studiu a arătat că 20% dintre cei infectați cu COVID-19 sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile.

COVID-19 poate afecta creierul și mintea

Studiul arată că anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme dezvoltate în rândul pacienților recuperați de coronavirus. Însă cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune a insuficienței cerebrale, scrie digi24.ro.

„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, citat de aceeași sursă.

Paul Harrison a mai adăugat că medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute în urma COVID-19.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de coronavirus. Astfel, 1 din 5 supraviețuitori au fost înregistrați ca având un diagnostic pentru prima dată de anxietate, depresie sau insomnie, în trei luni de la infectare.

Rezultatele studiului subliniază faptul că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.

COVID-19. Unul din cinci bolnavi o iau razna

„Cauza probabilă este o combinație a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie specială și a efectelor fizice ale bolii”, a spus Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.

Și izolarea are efecte serioase, atrage atenția profesorul neurochirurg Vlad Ciurea.

În special persoanele vârstnice trebuie să iasă afară să socializeze, pentru stimularea creierului și a imunității. În această perioadă, au apărut situații frecvente în care mai multe persoane suferă de tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau lipsa coordonării. Toate sunt efecte ale unei rutine zilnice repetitive și limitate între patru pereți, consideră neurochirurgul.

„Am observat ceva, încă nu sunt raportate, la pacienții mei care au fenomene ușoare, că evoluează. Toți vin în ultimul timp, de la o anumită vârstă, cu tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau nu mai au coerența gestului, scapă paharul. De ce? «Mama e stresată, bunica nu se mai coordonează». Altceva este. Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun. Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară! Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi” a declarat reputatul profesor neurochirurg Vlad Ciurea, la Digi24.


Exclusiv. Copiii lui Țiriac își dau provocări pe internet

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre