Grecia e într-o situație foarte grea. Mai multe insule, inclusiv Leros, Sifnos și părți din Creta și Kefalonia, au declarat stare de urgență din cauza lipsei apei, deoarece anii cu precipitații foarte scăzute și o iarnă anormal de caldă au afectat rezervoarele și sursele subterane de apă.
Autoritățile vor să transforme apa de mare în apă potabilă
Autoritățile se străduiesc să găsească soluții, inclusiv transformarea apei de mare în apă potabilă, în timp ce insulele se pregătesc pentru sosirea a milioane de turiști în următoarele săptămâni. În Naxos, o insulă muntoasă din Marea Egee, mărginită de lungi plaje nisipoase, rezervoarele s-au micșorat dramatic, scoțând la iveală paturi de lac secate.
Cele două rezervoare ale insulei, alimentate de ploaie, dețin acum împreună aproximativ 200.000 de metri cubi de apă (52,8 milioane de galoane), adică doar o treime din cât aveau anul trecut.
„Turismul agravează problema prin creșterea cererii”
„Situația cu siguranță este proastă. Schimbările climatice sunt de vină pentru lipsa de apă cu care ne confruntăm.
Dar turismul agravează problema prin creșterea cererii”, ” declarat primarul din Naxos, Dimitris Lianos. Naxos își poate satisface nevoile de apă pentru moment, a spus Lianos, dar este îngrijorat de ceea ce va urma, deoarece se așteaptă ca alte mii de turiști să coboare pe insulă în restul verii.
Cea mai caldă țară de când au început înregistrările din 1960
Vremea extremă alimentată de schimbările climatice adaugă și mai mult stres. Iarna trecută a fost cea mai caldă din țară de când au început înregistrările în 1960, aproape fiecare lună din acest an înregistrând precipitații mai mici decât cele obișnuite, iar Marea Mediterană a înregistrat temperaturi record.
În Tinos, o insulă aflată la nord de Naxos, presărată cu sate cu faleze văruite în alb și sute de biserici, aprovizionarea cu apă este, de asemenea, la un punct critic.
Pe insula Leros, Marina greacă și Ministerul Apărării au trimis nave cu apă
Fermierii au fost, de asemenea, grav afectați. Ei nu se mai pot baza pe fântânile lor, spun autoritățile. Același lucru este valabil și în Naxos, renumită pentru cartofii săi, unde puțurile secate îi forțează pe fermieri să caute apă în altă parte, la un cost mai mare.
Pe Leros, o insulă din sudul Mării Egee, situația apei a devenit atât de gravă încât luna trecută autoritățile au declarat stare de urgență. La începutul acestei luni, Marina greacă și Ministerul Apărării au trimis nave cu apă pe insulă pentru a satisface nevoile de bază ale comunității.
Se caută soluții
Pe măsură ce rezervoarele se micșorează și apele subterane scad, unele insule au apelat la apele oceanice virgine care le înconjoară pentru a găsi soluții. Unitățile de desalinizare, care transformă apa de mare în apă dulce prin îndepărtarea sărurilor și a impurităților, au devenit un colac de salvare pentru multe insule grecești afectate de lipsa apei, deși sunt adesea costisitoare și consumatoare de energie.
Tinos, de exemplu, are între cinci și șase unități de desalinizare care produc aproximativ 5 000 de metri cubi pe zi, suficient pentru a umple aproximativ două piscine olimpice. „Singura noastră modalitate de a combate cu adevărat această penurie în următorii ani este desalinizarea”, a declarat Krontiras, primarul insulei, pentru CNN. Dar chiar și această soluție a întâmpinat probleme în unele locuri.
Situația se agravează în august când este sezonul turistic de vârf
Temerile legate de apă alimentează, de asemenea, o dezbatere viguroasă privind turismul excesiv pe insule, pe măsură ce numărul vizitatorilor crește și dezvoltarea se dezvoltă. Turismul este „nesustenabil și planificat zero”, ceea ce duce la o creștere enormă a cererii de apă, a declarat Mylopoulos, profesor universitar.
Situația pare să se agraveze pe măsură ce se apropie sezonul turistic de vârf din august, când cererea de apă va fi cea mai mare – și vremea uscată și caldă pare să continue. „Multe alte insule se vor confrunta cu probleme în această perioadă dacă nu luăm măsuri”, a declarat Lagouvardos.
Prea multe piscine
Problema de pe insule se agravează nu numai din cauza creșterii populației în lunile de vară și a absenței unei infrastructuri modernizate, ci se pare și din cauza numărului mare de piscine care „înghit” cantități mari din resursele de apă disponibile și sunt considerate un indicator al consumului excesiv de apă și al turismului excesiv.
Pe insula Paros, de exemplu, organizația locală a cetățenilor Save Poros a numărat nu mai puțin de 1200 de piscine. La care se adaugă și faptul că locuințele cu piscine au și grădini mari și alte facilități care necesită multă apă.
În Halkidiki, turiștilor și localnicilor li se întrerupe apa de mai multe ori pe zi
În plus, nu numai insulele turistice sunt afectate, ci și regiunile de pe continent, cum ar fi destinația populară Halkidiki, de exemplu, unde localnicii și vizitatorii s-au plâns de întreruperi ale apei timp de mai multe ore în timpul zilei.
Au existat rapoarte potrivit cărora turiștii au părăsit zona în timpul caniculei din primele două săptămâni ale lunii iulie și au cerut să li se restituie banii. Insulele Sifnos și Leros au fost deja declarate în stare de urgență, în timp ce în Attica a fost înregistrată o scădere a stocurilor de apă.
Situația e atât de gravă că în unele zone localnicilor li s-a spus să nu-și mai spele mașinile și nici să ude grădinile. Lipsa apei nu afectează în acest moment doar populația locală și turiștii, ci și agricultura și fauna sălbatică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook