Simona Ionescu / Redactor Șef

Apa pentru Bobotează va fi sfințită marți, la prânz, la Catedrala Patriarhală

Apa pentru Bobotează va fi sfințită marți, la prânz, la Catedrala Patriarhală
E sărbătoare mare pe 6 ianuarie: creştinii ortodocşi prăznuiesc Boboteaza (Botezul Domnului), iar Patriarhia Română a anunțat măsuri speciale. Apa pentru Bobotează va fi sfințită marți, 5 ianuarie, la prânz, la Catedrala Patriarhală.

Apa pentru Bobotează va fi sfințită marți, 5 ianuarie, la prânz, la Catedrala Patriarhală pentru a fi îmbuteliată până seara în sticle de un litru care vor fi împărțite credincioșilor de miercuri, începând cu ora 7.00.

Reguli stricte de Bobotează

Patriarhia Română a anunțat luni, 4 ianuarie, măsuri speciale la ceremoniile care se vor organiza cu prilejul acestei sărbători.

La 6 ianuarie creştinii ortodocşi prăznuiesc Boboteaza ( Botezul Domnului), sărbătoare cunoscută popor cu numele de Epifania sau Teophania, termene care provin din limba greacă şi înseamnă „apariţia, arătarea lui Dumnezeu”.

În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, prin rugăciunile rostite de arhierei și de preoți se sfințește Agheasma Mare.

Apa pentru Bobotează va fi sfințită marți, 5 ianuarie, la prânz, la Catedrala Patriarhală pentru a fi îmbuteliată până seara în sticle de un litru care vor fi împărțite credincioșilor de miercuri, începând cu ora 7.00. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție, anunță Patriarhia.

Program Bobotează, marţi, 5 ianuarie

  • Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În acelaşi timp, în Altarul de vară, va fi sfinţită şi o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.
  • Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marţi, 5 ianuarie, vor fi oferite credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7.00, lângă Altarul de vară. Aceştia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Program Bobotează, miercuri, 6 ianuarie

  • Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarahlă se va realiza doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală);
  • Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare;
  • Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită din nou Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.
  • Pentru a se evita aglomerarea credincioşilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, ci credincioşii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

Istoricul sărbătorii

Evangheliile meționează că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan și i-a cerut acestuia să-l boteze şi pe El. Iisus nu avea nevoie să fie curăţit de păcate, deoarece era Dumnezeu-Omul. Prin Botez însă, Iisus voia să sfinţească toată creaţia. Tot în evanghelii se spune: ”Odată cu botezul Mântuitorului se redeschid izvoarelor harului, închise pentru om şi pentru întreaga creaţie din cauza păcatelor. Rugăciunea rostită la slujba de Bobotează: „Astăzi firea apelor se sfințește”, are o semnificaţie aparte. În timpul slujbei de sfințire a apei, harul lui Dumnezeu se pogoară peste apa pregatită din timp pentru acest moment. Acceptând să Se cufunde în Iordan, Hristos a început zidirea unui om nou. Hristos a curăţit prin cufundarea Sa în Iordan creaţia întinată de căderea omului în păcat şi a înlăturat puterea satanei. Astfel, când Iisus S-a lăsat botezat de Ioan, izvoarele harului s-au pogorât peste creaţie. Sursa și foto: basilica.ro


Astroloaga Casei Regale britanice face previziuni. Ce va aduce anul 2021 Reginei Elisabeta și familiei ei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre