Simona Ionescu / Redactor Șef

Croitorul scoțian al regelui Charles își încearcă norocul. Vrea să-i facă lui William un kilt, dar prințul se lasă greu

Croitorul scoțian al regelui Charles își încearcă norocul. Vrea să-i facă lui William un kilt, dar prințul se lasă greu
De o viață întreagă, Charles arată impecabil. Și când poartă un costum și când se îmbracă într-un kilt, dar în acest obiect de îmbrăcăminte scoțian, format dintr-o fustă care are particularitatea de a fi purtată de bărbați, se simte întotdeauna în largul său.

Kilt-ul poate arăta atât solemn, așa cum a făcut-o atunci când Charles a vegheat lângă sicriul mamei sale la Catedrala St. Giles din Edinburgh, cât și relaxat, ca în momentul în care a pozat în luna de miere, alături de Diana, pe malul râului Dee. Deși toată lumea se așteaptă ca prințul Charles să urmeze exemplul tatălui său, minunea nu se întâmplă.

Ce poartă Charles sub kilt?

Lungimea kiltului purtat de Charles este exact la mijlocul genunchiului și este asortat cu ciorapi impecabili și brugue Ghillie, acei pantofi care nu au limbă, ceea ce, spun specialiștii, le permite să se usuce rapid după o plimbare într-un loc umed.

Regele Charles în 1955 și prințul William în 1987

Desigur, cârcotașii s-au întrebat totdeauna dacă regele Charles poartă sau nu ceva sub kilt, dar la această întrebare nu va răspunde nimeni, niciodată.  Dacă Charles este regele kilturilor, sursele spun că William ar fi refuzat de mic să poarte acest obiect de îmbrăcăminte.

De ce e William atât de indiferent față de kilt-urile scoțiene

Tartanul Balmoral al familiei, rezervat exclusiv Familiei Regale britanice, a fost creat de Prințul Albert pentru iubita sa soție, Regina Victoria, în 1850. La finalizarea castelului scoțian pe care l-au comandat, Prințul Albert a început să proiecteze interiorul și a folosit foarte mult tartanul roșu Royal Stewart și cel verde Hunting Stewart pentru covoare, în timp ce pentru perdele și tapițerie a fost ales Dress Stewart.

Pentru a adăuga o notă personală, regina a creat tartanul Victoria. Inspirat de peisajul din Deeside, tartanul este predominant gri și conține fire albe și negre răsucite împreună pentru a obține efectul granitului cioplit dur, tipic regiunii. Cu suprapuneri roșii și negre, tartanul este distinct și frumos. Păstrătorul tartanului Balmoral, folosit doar de familia regală, este Kinloch Anderson.

Cât de bine poate să arate regele Charles îmbrăcat așa!

Cu toate astea, prințul William nu l-a îmbrăcat niciodată, nici măcar în copilărie, refuzând să-l îmbrace la grădiniță și chiar la absolvirea Universității St Andrews, când a ales un costum tradițional cu papion alb și robă academică din mătase neagră. Nimeni nu a reușit să explice aparenta indiferență a lui William față de tartan, iar acest lucru a fost subiectul multor discuții.

Charles și Diana în luna de miere

Croitorul scoțian al tatălui său a luat atitudine

Reticența sa a stârnit recent un comentariu din partea croitorului scoțian al tatălui său, John Sugden, proprietar al Campbell’s din Beauly și deținător al unui mandat regal. „Am fi bucuroși să croim un kilt pentru Prințul de Wales dacă s-ar ivi ocazia. Tatăl său este un purtător foarte pasionat de ținuta Highland și un mare susținător al tradițiilor scoțiene”, a mărturisit acesta.

Regele Charles are garderoba plină de kilturi, jachete și șosete. În 1955, Palatul Buckingham a publicat o fotografie cu Suveranul în tartan Balmoral, pe terenul proprietății scoțiene a familiei. Cu ocazia Zilei Tatălui din acest an, Charles a împărtășit, la rândul său, o fotografie în care apare alături de fiii săi Wlliam și Harry pe malul râului Dee, în 1997.

Charles și Camilla în 2006

Urmăritorii au observat că regele purta tartanul Lord of the Isles. La prima aniversare de nuntă, în 2006, Charles și Camilla au purtat costume în tartan Balmoral atunci când au ajuns la biserica Crathie de lângă domeniul Balmoral.

Kilt-ul care se poartă astăzi a fost inventat în anul 1720

Prințul de Wales nu a explicat niciodată de ce refuză să poarte un kilt. Chiar dacă prințesa Diana nu era iubitoare a lucrurilor scoțiene, obișnuia să-și mai pună câte o bonetă tam o’ shanter, spre încântarea fanilor. În Highlands, tartanele sunt purtate de sute de ani, fiind popularizate de Sir Walter Scott în secolul al XIX-lea.

Istoria spune că kilt-ul scurt, care se poartă astăzi, a fost inventat de englezul Thomas Rawlinson, în anii 1720. Potrivit documentelor din Arhivele Naționale de la Kew utilizarea kilt-ului este limitată la familia regală și la cimpoierul suveranului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre