Au trecut 16 ani de când Silviu Brucan a murit, la 90 de ani, pe 14 septembrie 2006. Pe atunci, oamenii îl puteau vedea la PRO TV, unde era invitat ca analist politic în emisiunea ”Profeții despre trecut”.
Cum a ajuns Silviu Brucan de la ideologist comunist, la analist politic
Silviu Brucan a rămas în istorie pentru afirmația: ”Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. De aici i s-a tras porecla de Oracolul din Dămăroaia. Nimeni nu a crezut că românilor le vor trebui 20 de anis să învețe cum este în democrație.
A devenit popular după ce l-a criticat pe Ion Iliescu la începutul anilor ’90, iar în 1994 Petre Roman a declarat despre el că a fost cel care a insistat ca soții Ceaușescu să fie lichidați în orice fel.
Apoi, a devenit analist politic și autor de cărți care abordau tema comunismului din Europa de Est.
Însă, Silviu Brucan a fost unul dintre personajele reprezentative ale regimului comunist. Născut la 18 ianuarie 1916 în Bucureşti, el a devenit în septembrie 1944 secretar general de redacţie şi apoi redactor şef adjunct al ziarului Scânteia, ambasador al României la Washington în 1955 şi reprezentant al României la ONU între 1959 şi 1962.
Activist de partid şi politolog, Silviu Brucan a parcurs un drum contradictoriu şi oarecum misterios. Nimeni nu se îndoia de ataşamentul lui total faţă de statul socialist şi de partidul comunist, până în momentul în care a fost demis pe neaşteptate din postul său din America. Era bănuit că ar fi fost recrutat de serviciul de spionaj american.
După 1989 a fost membru al FSN. Cunoscând bine comunismul, dinlăuntrul sistemului, a fost un comentator competent în emisiunea „Profeţii despre trecut” la ProTV. Celebra sa profeţie „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani” s-a dovedit întemeiată şi a rămas legată de figura aceluia care a fost poreclit „oracolul din Dămăroaia”, cartier în care Ceaușescu ordonase Securității să-l mute după ce se manifestase fățiș împotriva regimului său.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook