Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomene severe

Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomene severe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prezentat ce înseamnă munca unui meteorolog care face prognoze pentru fenomene extreme imediate, aşa numitele “nowcasting”. Zilele acestea, au fost zeci de avertizări de acest tip, pentru furtuni, grindină şi ploi torenţiale.

Puţini dintre noi ştiu că meteorologii ANM sunt specialişti de marcă, mulţi cu doctorate şi cu multă experienţă. Iată povestea lui Robert Manta, meteorolog previzionist la Centrul Naţional de Prognoză, Bucureşti.

Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomele severe

Administraţia Naţională de Meteorologie a prezentat ce înseamnă munca unui meteorolog care face prognoze pentru fenomene extreme imediate, cum sunt zilele acestea. Se numeşte Robert Manta şi este cel care ne avertizează când urmează să vină fenomene severe în scurt timp.

“Munca unui meteorolog previzionist înseamnă că lucrează într-o serie de schimburi de 24/7. Atmosfera este în căutarea unui echilibru continuu, astfel că vremea nu se oprește niciodată în niciun moment al anului și pentru nicio vacanță. Trebuie să fii pregătit să lucrezi și în nopți de weekend sau în zile de sărbătoare. Cu toate acestea, teritoriul țării noastre este unul special care conduce la fenomene meteorologice complexe și deseori dificil de prognozat, astfel că monotonia lipsește, iar munca este fascinantă și extrem de dinamică. Personal, am fost atras de manifestările vremii încă de mic copil, așa că am căutat în cursul adolescenței cele mai bune căi de a-mi valorifica pasiunea într-un cadru organizat. Din martie 2017 sunt meteorolog previzionist în cadrul Administrației Nationale de Meteorologie, iar o mare parte din această perioadă reprezintă activitate de nowcasting, mai exact prognozarea și avertizarea fenomenelor severe ce se produc pe intervale scurte de timp, de până la 6 ore. Cel mai bun exemplu îl reprezintă furtunile de vară, evenimente cu impact semnificativ în foarte multe domenii de activitate și implicit, în siguranța fizică a oamenilor”, povesteşte meteorologul Robert Manta.

Cum lucrează meteorologul ANM

“Pentru meteorologul de la nowcasting există o responsabilitate individuală pentru ziua respectivă, dar se colaborează cu colegii din tură și liderul centrului de prognoză pentru a ne asigura că mesajul lansat este coerent. Avertizările de vreme severă imediată, cunoscute drept «nowcasting» prezintă un interes din ce în ce mai mare, astfel că înțelegerea de către public este foarte importantă. Nu putem doar să producem texte pe care nimeni nu le poate înțelege. Există o mare varietate de oameni care utilizează avertizările de vreme severă, astfel că paleta de categorii de utilizatori care trebuie să înțeleagă mesajele noastre este extrem de variată. Precizia și claritatea sunt probabil cei mai importanți indici care măsoară o prognoză imediată reușită”, a explicat Robert Manta.

Meteorologul spune că are o muncă dificilă, cu provocări în fiecare zi, dar pentru el este ceva interesant şi plăcut de realizat. (Sursa: ANM)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre