Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum face economie familia regală britanică. Se peticesc și pantofii și costumele

Cum face economie familia regală britanică. Se peticesc și pantofii și costumele
Bogăția nu trebuie să însemne extravaganță, este un lucru pe care îl știe foarte bine familia regală britanică. Cu toate palatele, bijuteriile și conturile bancare pline de bani, este surprinzător cât de atentă este cu banii și câtă economie face.

Se spune că regina Mary, străbunica regelui Charles obișnuia să prezinte flori „folosite” care erau luate din vazele de acasă. La rândul său, regina Elisabeta se plimba noaptea prin Palatul Buckingham și stingea luminile. Familia regală a făcut dintotdeauna economie.

„Băgător de seamă pentru stingerea luminilor”

Având în vedere că în Palatul Buckingham sunt aproximativ 40.000 de becuri, acest lucru a fost probabil înțelept din partea reginei. De altfel, Suverana a ordonat ca în tot palatul să fie amplasate pancarte pe care scria: „Se atrage atenția tuturor membrilor personalului asupra necesității de a stinge luminile nedorite. Din ordinul Stăpânului Casei”. Și prințul Harry a dezvăluit în documentarul BBC One „Prinț, fiu și moștenitor: Charles at 70”, că tatăl său, regele Charles ste un alt „băgător de seamă pentru stingerea luminilor”.

Regina își ținea cerealele într-un recipient de plastic. Sursă foto: Daily mail

Familia regală insista să se păstreze resturile de mâncare

De asemenea, regina Elisabeta obișnuia să stoarcă o singură dată o jumătate de lămâie peste somon, apoi trimitea lămâia în bucătărie pentru a fi refolosită. Carolyn Robb, bucătarul-șef al Palatului în perioada 1989-2000, a dezvăluit că Familia Regală insistă să păstreze resturile și că Charles ar fi cerut să i se servească doar atâta mâncare cât dorește să mănânce.

„Charles era foarte econom și credea foarte mult că nimic nu trebuie să se irosească. Dacă făceam friptură de miel la cuptor și rămâneau resturi, probabil că în seara următoare mergeam și făceam plăcintă”, a declarat cheful. În ciuda faptului că era normal să i se servească pe o tavă de argint tot ce dorea, regina alegea adesea mesele simple de dimineață.

Regele George al VI-lea și regina mamă, acasă, la Palatul Buckingham, cu un foc de tabără. La fel ca fiica lor, aceștia preferau să încălzească încăperile una câte una….. Sursă foto: Daily mail

Regina își ținea cerealele într-un recipient de plastic

Este celebru faptul că cerealele de la micul dejun erau depozitate într-un recipient de plastic, fapt dezvăluit de un jurnalist sub acoperire care își asigurase un post de lacheu regal. Charles, de asemenea, mănâncă simplu atunci când poate și este cunoscut că mănâncă la micul dejun semințe și nuci.

Camere încălzite cu radiatoare electrice

De asemenea, regina obișnuia să încălzească camerele individual, folosind șeminee electrice cu două bare sau două radiatoare electrice. De altfel, a fost văzută cuibărindu-se lângă șeminee la Palatul Buckingham și Castelul Balmoral chiar și pentru vizitele demnitarilor străini. În februarie 2013, de exemplu, regina Elisabeta i-a primit pe Mike Rann, Înaltul Comisar australian, și pe soția sa, Sasha Rann, la Palatul Buckingham, în timp ce un foc electric „strălucea” în vatră.

Se spune chiar că tatăl reginei, regele George al VI-lea, abia dacă se obosea să încălzească Palatul Buckingham. Iar prima doamnă a Statelor Unite, Eleanor Roosevelt, s-a plâns de curenții de aer rece din timpul șederii.

Pantofii cârpiți și pantofii cu petice ai regelui Charles. Sursă foto: Daily mail

Economie chiar și în perioada sărbătorilor de Crăciun

Campania de economisire a familiei regale se extinde chiar și în perioada sărbătorilor, când, după cum se știe, familia regală face schimb de cadouri de Crăciun cu umor și costuri reduse. Istoricul Kate Williams a dezvăluit în cartea sa, „Young Elizabeth: The Making Of Our Queen” că regretata regină a păstrat hârtia de împachetat și panglicile pentru a putea fi refolosite.

Regele Charles, cu haine peticite

Iar Charles trăiește după principiul „cumpără odată, cumpără bine”. Dar rezultatul este că hainele sale pot fi peticite și retușate în timp ce arată bine. De la jachete cerate la paltoane, costume și pantofi, garderoba regelui Charles este plină de articole cărora li s-a dat o nouă șansă de viață.

Charles chiar a declarat pentru revista Vogue că are o echipă care îl ajută cu reparațiile. „Sunt unul dintre acei oameni care urăsc să arunce ceva. Prin urmare, prefer să le întrețin, chiar să le cârpesc dacă este necesar. Sunt norocos pentru că există oameni amabili care mă ajută cu aceste lucruri.

Dar da, se întâmplă ca eu să fiu unul dintre acei oameni care ar face să fie reparați pantofii sau orice obiect de îmbrăcăminte dacă pot, decât să îl arunc”. Se spune chiar că pantofii preferați ai lui Charles au două petice de piele pe partea laterală a piciorului drept și una în partea de sus.

Kate purtând un sacou marca Zara. Sursă foto: Daily mail

Regina Elisabeta își repara mănușile

În 2008, prințul Philip i-a cerut croitorului său de la Savile Row să schimbe o pereche de pantaloni mai veche, dar preferată, din stilul larg, popular în anii ’50, în ceva mai contemporan. Iar regina Elisabeta era cunoscută pentru faptul că își spăla și repara mănușile în loc să comande altele noi.

Dacă unele persoane publice insistă asupra unui nou look la fiecare nouă apariție, membrii familiei regale au o viziune foarte diferită și îmbracă același lucru la diverse evenimente. Prințesa Anne este una dintre cele mai cunoscute pentru acest lucru, reciclând în mod regulat genți de mână, rochii și pălării de acum jumătate de secol. Iar Kate îi urmează exemplul, prințesa alegând rochii pe comandă doar pe covorul roșu. Kate poartă deseori haine high street și preferă blazerele Zara.

Prințesa Anne poartă haine reciclate. Sursă foto: Daily mail

O cameră fără priveliște

Latura econoamă a prințesei Anne a ieșit în evidență în anul 2014, când i s-a oferit o cameră cu vedere la mare la un hotel de pe malul portului din Oban. Rebecca English, redactorul regal al Daily Mail, a relatat că, atunci când a descoperit că apartamentul de la hotelul de patru stele Manor House din Oban costa 225 de lire sterline pentru cină, pat și mic dejun, Anne a cerut imediat personalului să îl schimbe cu unul mai ieftin.

Trecerea la noua cameră i-a permis să economisească 40 de lire sterline. Iar într-un turneu de 2022 în Australia și Papua Noua Guinee, prințesa regală a stat într-un hotel ieftin, și-a făcut singură bagajele și și-a aranjat machiajul și coafura.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre