Ce pensie va putea încasa un salariat care câștigă salariul minim pe economie. Cu condiția să cotizeze la stat timp de 35 de ani

Ce pensie va putea încasa un salariat care câștigă salariul minim pe economie. Cu condiția să cotizeze la stat timp de 35 de ani
Vă pregătiți pentru pensie și ați câștigat lunar salariul minim pe economie? Iată ce sumă veți încasa foștii salariați.
  • Potrivit Observatornews.ro, salariații care câștigă salariul mediu pe economie va avea o contribuție în 35 de ani, de peste 700.000 de lei. Iar această contribuție îi asigură viitorului pensionar o pensie echivalentă a 33 de ani. După ce au făcut o simulare de calcul a specialiștilor economici, asta înseamnă că vor primi lunar o pensie de la stat de 265 de euro, adică în jur de 1275 de lei.

„Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”

Când a văzut simularea de calcul, ministrul Muncii, Marius Budăi s-a supărat și a reacționat imediat, punctând faptul că scenariul este „hazardat și inconcludent”. Și asta pentru că se va umbla la sistemul de pensii.

Cât va primi pensie un salaraiat care încasează lunar 4000 de lei

„Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, a  spus ministrul Muncii.

Pensiile au suferit o majorare din ianuarie 2023

Indiferent de valoarea pensiei, bunicii au primit mai mult cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. Pe lângă această majorare, pensionarii vor mai primi și un alt ajutor.

Persoanele care beneficiază de pensii sub 1500 de lei vor primi un ajutor de 1000 de lei, iar cei care încasează pensii între 1500-2500 de lei vor primi suma de 800 de lei. Suma de 600 de lei va intra în buzunarul bunicilor care au o pensie între 2500-3000 de lei. Guvernanții au hotărât ca persoanelor cu handicap să li se acorde și a 13-a indemnizație.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre