Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum recunoașteți cea mai bună brânză de burduf. Secrete de la oieri

Cum recunoașteți cea mai bună brânză de burduf. Secrete de la oieri
Indiferent pe unde v-ați plimba în lume și ce specialități incredibile de brânză ați mânca, nimic nu se compară cu brânza noastră de burduf.

Cașul afumat, cașcavalul și brânza de burduf rămân fac cinste României. Vă încumetați să pregătiți o brânză de burduf cum scrie la carte?

Cum recunoașteți cea mai bună brânză de burduf. Secrete de la oieri

Nimic nu ne face viața mai frumoasă ca o porție de mămăligă cu o bucată zdravănă de brânză de burduf cremoasă și o pastramă de berbecuț. Cine se înhamă să o prepare are la îndemână o rețetă veche de 200 de ani, dar va avea nevoie de multă răbdare. Pentru o brânză de burduf care să vă meargă la suflet e foarte importantă temperatura laptelui care este pus la închegat, dar și timpul de închegare.

Cașul rezultat este pus la dospit în butoaie de lemn

„Primul pas în obținerea brânzei de burduf este prepararea caşului, care începe cu adăugarea cheagului în laptele proaspăt muls. Acesta se lasă 40 de minute până se încheagă, după care se mărunțește. Cașul se strânge în tifon și se lasă la scurs până nu mai curge deloc zer.

Cașul rezultat este pus la dospit în butoaie de lemn, timp de 10-12 zile, după care urmează frământarea cașului, având întotdeauna atenție să nu punem nici prea multă nici prea puțină sare.

După frământarea cașului dospit cu sare, acesta se pune în bășică, la maturat”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Mihai Drăgoiu, oier din localitatea Zărnești, județul Brașov.

Burduful de oaie îi dă aroma specifică

Pentru a obține o brânză de burduf de calitate superioară, cașul trebuie foarte bine stors, altfel se va modifica gustul produsului. De aceea, atunci când cumpărați această delicatesă de multe ori are un gust acid, greu de digerat. De asemenea, oierul spune că la brânza de burduf contează cel mai mult ambalajul în care este lăsată la maturat.

„Burduful în piele de oaie îi oferă un gust special și după 2-3 luni de păstrare în acest ambalaj, brânza este extrem de cremoasă și gustoasă.”, susține specialistul.

Dacă nu aveți tot ce vă trebuie ca să preparați singuri brânza de burduf, puteți cumpăra din piață sau de la magazinele cu brânzeturi.

Cum vă dați seama că achiziționați o brânză de burduf autentică

E destul de dificil să deosebiți o brânză de burduf autentică de una falsă. Cea naturală se recunoaște după burduf, care trebuie să fie cât mai mare. De asemenea, aceasta trebuie să fie moale, astfel încât să se poată întinde ușor pe pâine. Culoarea trebuie să fie galbenă, niciodată gălbuie și să miroasă a lapte de oaie, nu a cheag. O brânză de burduf de cea mai bună calitate nu se sfârâmă niciodată, nu este foarte sărată și nici acidă.

Sursă foto:

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre