Simona Ionescu / Redactor Șef

Cutremur devastator în Japonia de Anul Nou. Alertă de tsunami pe toată coastă de vest a țării

Cutremur devastator în Japonia de Anul Nou. Alertă de tsunami pe toată coastă de vest a țării
Japonia a fost zguduită luni de un cutremur puternic de 7 grade pe scara japoneză shindo, adică cel mai puternic. Avertizări de tsunami pe toată lungimea coastei vestice a țării.

În urma cutremurului de Anul Nou din Japonia, a fost emisă o alertă de tsunami major, cel mai înalt nivel de alertă pentru Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, agenția meteorologică avertizând că în zonă vor fi valuri de până la cinci metri.

Alte zone de pe coasta Mării Japoniei, de la Hokkaido la Nagasaki, au fost sub incidența unor avertismente sau recomandări de tsunami, fiind prognozate valuri de până la trei metri. O alertă majoră de tsunami nu a mai fost emisă de la Marele Cutremur din estul Japoniei din martie 2011, a precizat Agenția Meteorologică.

Incendiu de proporții în Wajima

Au început să apară rapoarte despre pagube la drumuri și clădiri în zonele afectate de cutremur, iar un incendiu de proporții a izbucnit în Wajima, în prefectura Ishikawa. Multe case s-au prăbușit în unele părți din Ishikawa, potrivit guvernelor locale și departamentelor de pompieri.

Aproximativ 32.500 de locuințe din prefectură au rămas fără curent electric. Avertizarea de tsunami pentru prefecturile Ishikawa, Niigata, Toyama și Yamagata a îndemnat populația să părăsească rapid zonele de coastă, valurile de peste 1,2 metri atingând portul Wajima din Peninsula Noto, în Ishikawa, în jurul orei 16:21, a precizat agenția. NHK a avertizat că este posibil ca valurile să fi fost mai mari de atât, în funcție de locația exactă.

Se anunță alte cutremure în următoarele zile

Agenția a precizat că în zonele care au avut parte de zguduiri puternice ar putea avea loc cutremure mari în următoarea săptămână, în special în următoarele două-trei zile. Avertizarea de tsunami major emisă pentru zona peninsulei Noto a fost alerta de nivel maxim din cele trei avertizări. Potrivit agenției meteorologice, un astfel de tsunami poate fi mortal.

„Aș dori să le cer să evacueze cât mai repede posibil zona”

Premierul Fumio Kishida a îndemnat locuitorii din zonele afectate să „continue să fie foarte atenți în cazul unor cutremure puternice”. „Iar în zonele în care sunt așteptate tsunami-uri, aș dori să le cer să evacueze cât mai repede posibil”, a declarat acesta la Tokyo. Avertizările de tsunami au fost punctate de mai multe replici în Peninsula Noto, după cel mai mare cutremur inițial, înregistrat cu magnitudinea de 7,6 grade, potrivit Agenției de Meteorologie.

Valuri de 80 cm au ajuns în prefectura Toyama în jurul orei 16:35, iar valuri de 0,4 metri au ajuns și în Kashiwazaki, prefectura Niigata, la ora 16:36. Se aștepta ca tsunami-ul să ajungă în prefecturile Fukui, Hyogo, Hokkaido, Aomori, Akita, Kyoto și Tottori, pe partea dinspre Marea Japoniei, precum și în insulele Oki, care fac parte din prefectura Shimane.

Centrala nucleară Fukushima nr. 1 a fost scoasă din funcțiune

Secretarul șef al cabinetului Yoshimasa Hayashi a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe de presă că până în prezent nu au fost raportate anomalii de la centralele nucleare din Japonia. „Încă evaluăm daunele umane și fizice”, a declarat acesta. Operatorul centralei nucleare Tepco a confirmat că nu a existat niciun impact al cutremurului asupra sistemului său energetic principal sau asupra centralelor nucleare Fukushima nr. 1 și 2, potrivit unei postări a companiei pe contul său oficial de socializare X.

Centrala nucleară Fukushima nr. 1 a fost scoasă din funcțiune de când a fost avariată în urma marelui cutremur și tsunami din estul Japoniei, la 11 martie 2011. Dar se fac în continuare verificări pentru a se vedea dacă a existat vreun impact al cutremurului de luni asupra centralei nucleare de la Kashiwazaki-Kariwa din prefectura Niigata. Cutremurul a fost resimțit și în Tokyo și în întreaga zonă Kanto.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre