Din cele mai vechi timpuri, românii au ținut cont de tradițiile și obiceiurile care se țin pentru slăvirea Cuvioasei Parascheva.
Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie. Tradiții mai puțin cunoscute
Considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, ziua Cuvioasa Parascheva este momentul în care toată lumea trebuie să respecte cu sfințenie vechile tradiții. Acum este momentul în care ciobanii își dau seama cum va fi iarna. Dacă oile dorm una lângă alta, iarna va fi una grea, iar dacă sunt răsfirate, se anunță un anotimp blând.
Se fac praznice pentru morți
Potrivit unei alte superstiții, gospodarii își cumpără cojoace și încep să facă pregătirile pentru iarnă. De asemenea, pe 14 octombrie se fac praznice pentru sufletul morților și se împarte pomană. De asemenea, se spune că așa cum va fi vremea în ziua Sfintei Parascheva, așa va fi și în celelalte sărbători de peste an.
Cine lucrează în această zi va avea parte de mari necazuri
În această zi tradiția spune că nimeni nu are voie să lucreze, altfel vor avea mari probleme. Pentru că Sfânta Parascheva ocrotește familia, de ziua ei trebuie să fiți cât mai smeriți și să înălțați rugăciuni Domnului. De asemenea, pe 14 octombrie oricine vă cere ajutorul, e bine să îl dați. Cine va fi zgârcit, va sărăci la rândul său. De asemenea, se vor împărți covrigi, must nou și vin roșu, dar și lipii celor săraci și astfel veți avea parte tot anul de spor în casă.
Nu faceți foc în casă pentru a fi feriți de boli și dureri de cap
Tot tradiția spune că în această zi nu e indicat să fie făcut foc în casă, oricât de frig ar fi. În acest fel sunteți feriți de boli la ochi, dar și de dureri puternice de cap. În altă ordine de idei, femeile necăsătorite nu au voie să coasă și să croșeteze, pentru că altfel nu se vor mai căsători niciodată. Cel mai bine ar fi să se țină post până la ora 12.00. Cine reușește să facă acest lucru, nu va mai avea probleme cu stomacul.
Sursă foto: kanald, ortodoxia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook