Simona Ionescu / Redactor Șef

Cuvioasa Parascheva își alege singură florile pentru împodobirea baldachinului. „E o taină frumoasă aici”

Cuvioasa Parascheva își alege singură florile pentru împodobirea baldachinului. „E o taină frumoasă aici”
A început pelerinajul la Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, unde sunt așteptați să ajungă sute de mii de credincioși. Baldachinul unde se află cinstitele moaște ale sfintei, a fost împodobit cu cele mai frumoase flori, cu multe semnificații.

Pe 8 octombrie, cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost scoase spre închinăciune, iar cu o zi înainte baldachinul a fost împodobit cu cele mai frumoase flori.

De 21 de ani, baldachinul Cuvioasei Parascheva este împodobit de o familie de florari din București, în semn de mulțumire pentru ajutorul primit de la Sfântă. Anul acesta, florile folosite sunt predominant mov, combinate cu flori albastre, roz și crini dubli.

„E o taină frumoasă aici”

Familia Bușnei susține că niciodată nu s-a gândit ce flori se vor folosi la baldachinul Cuvioasei Parascheva și nu a pus la socoteală nici numărul florilor, nici ordinea aranjării acestora. Totul se întâmplă după cum dorește Sfânta Parascheva.

„Anul ăsta am pornit de la ideea că trebuie să fie ceva mai vesel”

„Culorile, florile, nu le alegem noi. Se întâmplă să începem cu o floare, după care se leagă altele, după care sunt înşiruite. De multe ori nu este inspiraţia noastră. Anul acesta am pornit de la ideea că trebuie să fie ceva mai vesel.

Am pornit de la un crin roz, după care a apărut ideea unui trandafir galben. Adică lucrurile se înşiruie, dar nu de la noi. E o taină frumoasă aici”, afirmă Ion Buştei.

Crinii, floarea Maicii Domnului

Potrivit tradiției, floarea de crin a fost asociată cu Buna Vestire, când arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună a mântuirii. Simbolul al purității și nobleții, crinul roz este simbol al admirației, afecțiunii și al dragostei.

Trandafirii galbeni sunt simbolul soarelui dătător de viață și al căldurii sufletești. Pe de altă parte, florile de culoare violet reprezintă stima și respectul pentru ocrotitoarea Moldovei, adorată și admirată de întreaga lume.

Nu în ultimul rând, florile de culoare albastră au rolul de a le oferi liniște persoanelor care le privesc și de a induce starea de bine, bunăstarea și vindecarea.

Sursă foto: doxologia

Foto: Oana Nechifor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri