Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe pelerinajul la Cuvioasa Parascheva. Telefonul pelerinului, o noutate în organizare

Începe pelerinajul la Cuvioasa Parascheva. Telefonul pelerinului, o noutate în organizare
Anul acesta, credincioșii din toată România și din străinătate se vor închina Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, începând cu data de 8 octombrie 2024. Anul acesta va ajunge la Iași și Sfântul Pantelimon, cunoscut ca mare tămăduitor al bolilor.

Iașiul este pe ultima sută de metri cu pregătirile. Pelerinajul la Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei începe pe data de 8 octombrie și se încheie pe data de 14 octombrie seara.

Creștinii se vor ruga și la Sfântul Pantelimon, tămăduitor de boli

Pelerinajul la Sfânta Parascheva începe pe 8 octombrie

Sute de mii de pelerini din toate colțurile lumii vor ajunge la Iași pentru a o cinsti pe una dintre cele mai iubite sfinte ale creștinătății, Cuvioasa Parascheva. Creștinii se vor ruga însă și unuia dintre cei mai mari tămăduitori, Sfântul Pantelimon, ale cărui moaște vor ajunge la Iași de la mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași pe 8 octombrie, la ora 06.00 și așezată pe baldachinul de pe esplanadă.

Credincioșii care nu își pot permite camere la hotel, vor fi ajutați de preoți

Pentru pelerinajul la Sfânta Parascheva au fost puse la dispoziție 8500 de locuri de cazare în Iași, care au fost rezervate în totalitate. Credincioșii care nu și-au permis din punct de vedere financiar un loc la hotel, vor fi ajutați de preoți.

Biserica Sfântul Lazăr, de exemplu, a pus la dispoziție 50 de locuri de cazare și o masă caldă gratuită.

Moaștele Sfintei, care a trăit în secolul al X-lea, au fost luate de la Constantinopol și aduse la Iași în anul 1641 de domnitorul Moldovei la acea vreme, Vasile Lupu. În anul 1889, racla cu sfintele odoare au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.

Moaștele Sfântului Pantelimon vor ajunge la Iași pe 9 octombrie

Credincioșii se vor ruga și marelui tămăduitor de boli, Sfântul Pantelimon

Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Constantin Sturzu, „2024 este un an omagial dedicat bolnavilor și tuturor sfinților tămăduitori.

Prezența moaștelor Sfântului Pantelimon la pelerinaj este o binecuvântare pentru toți credincioșii care caută alinare sufletească și trupească”. Moaștele Sfântului Pantelimon vor ajunge la Iași pe data de 9 octombrie, în jurul orei 20.00.

Telefonul pelerinului

Pentru a le veni în ajutor pelerinilor care au nevoie de informații privind programul slujbelor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a introdus telefonul pelerinului.

„Din experiența anilor anteriori, știm că pelerinii au nevoie de informații diverse. De la organizarea procesiunilor, până la detalii legate de cazare și mâncare, acest telefon va facilita o comunicare mai eficientă”, a mai spus părintele Sturzu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri