Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte ale românilor, va începe săptămâna viitoare, pe data de 7 octombrie 2023, de la ora 06.00. Sfânta românilor va fi scoasă din catedrală după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, în cadrul tradiționalei procesiuni.
Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine Cuvioasei Parascheva vor avea parte și de o altă mare bucurie. Alături de moaștele Ocrotitoarei Moldovei vor fi puse spre închinare și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, care au venit de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia).
Sfântul Andrei Criteanul este numit și „exarhul cântăreților bisericești”
La aducerea moaștelor acestui sfânt, numit „exarhul cântăreților bisericești” a contribuit și faptul 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva va fi lăsată spre închinăciune până pe 15 octombrie
Racla cu moaștele Ocrotitoarei Moldovei va fi pusă în baldachinul special amenajat și va rămâne în acel loc până duminică, 15 octombrie. În data de 14 octombrie, când este cinstită Cuvioasa Parascheva, Sfânta Liturghie va avea loc începând cu ora 09.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.
Credincioșii care nu vor putea să stea la rând pentru a ajunge la sfintele moaște, vor avea posibilitatea să vadă slujba pe câteva ecrane uriașe care vor fi amplasate de Primăria Iași în mai multe locuri.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Parascheva
De prăznuirea sfintei, credincioșii pot rosti această rugăciune, aducătoare de mari minuni. „Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
„Tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale”
Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook