Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce a purtat mănuși Carmen Iohannis în vizita din Coreea de Sud. Apariția rară a primei doamne a stârnit comentarii

De ce a purtat mănuși Carmen Iohannis în vizita din Coreea de Sud. Apariția rară a primei doamne a stârnit comentarii
Carmen și Klaus Iohannis și-au început vizita oficială în Coreea de Sud, iar apariția rară a Primei Doamne purtând mănuși a stârnit comentarii. Motivul este unul surprinzător.

Luni, pe 22 Aprilie, Klaus Iohannis și-a început vizita oficială în Coreea de Sud. Nu a fost singur, ci însoțit de Prima doamnă. Cei doi au depus o coroană de flori la Cimitirul Național din Seoul. Carmen Iohannis a purtat mănuși albe, gest care a stârnit comentarii. 

„Vizita mea oficială în Republica Coreea a început astăzi, la Cimitirul Naţional din Seoul. Am adus un omagiu victimelor de război din Coreea de Sud, onorând sacrificiul acestora pentru libertate, pace şi democraţie”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe X.

Carmen Iohannis a purtat mănuși albe

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, se țin des de mână în timpul vizitelor oficiale, așa cum a fost cazul și acum, deși teoretic protocolul o interzice în astfel de situații. Primele poze de la ceremonia din cadrul Cimitirului Național din Seoul o înfățișează pe Carmen Iohannis într-un costum negru impecabil, care a atras toate privirile. 

Klaus și Carmen Iohannis au purtat mănuși albe.
Sursa foto: X

Accesoriul care a atras atenția a constat în mănușile albe pe care le purtau atât Carmen Iohannis, precum și președintele României și o serie de oficialități coreene. Acestea au fost oferite celor doi reprezentați ai României în momentul în care au ajuns în fața monumentului dedicat victimelor războiului. 

Mănușile albe, un obicei străvechi coreean 

În tradiția coreeană, albul reprezintă puritate, nobilitate dar și ideea de moarte, astfel că este un obicei local acela de a purta mănuși albe în cazul unor ceremonii ca aceea la care au participat Klaus Iohannis și Prima Doamnă. 

Klaus și Carmen Iohannis au respectat un obicei străvechi coreean, acela de a purta mănuși albe
Sursa foto: X

Conform tradițiilor străvechi coreene, mănușile albe sunt de obicei purtate atunci când se manevrează un cadavru sau când se intră în contact cu cineva care a decedat. Când o persoană nu este îngropată, ci incinerată, cenușa sa este împrăștiată într-un lac. Iar un membru al familiei, care poartă mănuși albe, este de obicei responsabil cu împrăștierea cenușii pe malul lacului.

Președintele a vizitat și zona demilitarizată 

În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a vizitat şi Zona Demilitarizată (DMZ). „Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată și am primit o informare din partea comandantului UNC/CFC/USFK, generalul Paul LaCamera, cu privire la provocările în materie de securitate”, a mai anunțat Iohannis.

Zona demilitarizată coreeană (DMZ) este o fâşie de pământ care traversează Peninsula Coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de 4 kilometri, ce funcţionează ca zonă tampon între Coreea de Sud şi Coreea de Nord. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre