Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce riscă Donald Trump 136 de ani de pușcărie. Ce spune procurorul

De ce riscă Donald Trump 136 de ani de pușcărie. Ce spune procurorul
Marți, 4 aprilie 2023, Donald Trump a scris o pagină de istorie prin prezența sa într-un tribunal din cartierul Manhattan al New York-ului, pentru că a devenit primul fost președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare penală.

Vom prezenta pe scurt cele mai importante informații despre acest răsunător proces, urmărit de o lume întreagă.

De ce riscă Donald Trump 136 de ani de pușcărie. Ce spune procurorul

*Fostul președinte, în vârstă de 76 de ani, a stat în sala de judecată din Manhattan alături de echipa sa de avocați. Față imobilă, privire care nu trăda niciun fel de frică. Urma audierea în cazul relației sale cu Daniels Stormy, pe care procurorul susține că ar fi plătit-o cu bani publici ca să nu dezvăluie aventura amoroasă.

*Audierea a durat o oră.

* „Nu este vorba doar despre o singură plată”, a declarat procurorul districtual Alvin Bragg într-o conferință de presă după audiere. „Este vorba de 34 de înregistrări comerciale – 34 de declarații false și înregistrări comerciale. Ei ascundeau conduita infracțională.”

*Donald Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor de afaceri în fața unui judecător din New York – și a devenit primul președinte al Statelor Unite care a fost acuzat de comiterea de infracțiuni.

*„Nu sunt vinovat”, a spus Trump când a fost întrebat de presă cum a pledat.

Donald Trump în sala de judecată din New York, împreună cu avocații săi

* Nu a existat nicio acuzație oficială de conspirație, dar situația faptelor cuprinse în actul de acuzare publicat de procurori descrie modul în care Trump a „orchestrat o schemă”, împreună cu alte persoane, „pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 prin identificarea și achiziționarea de informații negative despre el, pentru a împiedica publicarea și a aduce beneficii perspectivelor electorale ale inculpatului”.

* Acuzațiile sunt legate de o plată de 30.000 de dolari către un portar care încearca să vândă informații despre un copil pe care Trump l-ar fi avut în afara căsătoriei; 150.000 dolari pentru fostul model Playboy Karen McDougal, și o plată de 130.000 dolari pentru Daniels Stormy.

* Judecătorul Juan Merchan l-a avertizat pe Trump să nu posteze nimic pe rețelele de socializare care ar putea provoca tulburări.

* Donald Trump a fost eliberat după audiere. S-a întors cu avionul în casa sa Mar-a-Lago, dar a anunțat că va face de acolo o declarație.

*Următoarea ședință de judecată este stabilită pentru 4 decembrie.

*Presa a scris că fostul președinte Trump riscă pentru toate acuzațiile – falsificarea înregistrărilor comerciale în primul grad – o pedeapsă maximă de 136 de ani de închisoare în conformitate cu legislația newyorkeză. Dar, chiar dacă sunt date condamnări pentru toate acuzațiile, este puțin probabil ca Trump să fie condamnat la atât de mult timp. Fiecare acuzație este o infracțiune de nivel scăzut, care are un maxim de patru ani de închisoare pentru fiecare, după cum susțin avocații.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre