Vedeta știrilor de weekend de la Kanal D a îmbrăcat uniforma de polițist și chiar a intervenit la timp într-un caz ce se putea încheia cu răpirea unei fete de 15 ani. Acțiunea tipic polițienească, non-violentă, este parte a unei inedite campanii de prevenire a criminalității adresată copiilor.
Este vorba de un desen animat în grafică 3D, în care Christian Sabbagh este personajul principal, polițistul Mike. Jurnalistul a demarat o campanie inedită menită să protejeze copiii, să le explice, pe înțelesul lor și al familiilor lor care sunt riscurile la care pot fi expuși și cum să le depășească când vine vorba de violență sau alte infracțiuni.
Eroul acestei campanii de prevenire a prins viață în urmă cu ceva vreme când fetița și soția lui Sabbagh au fost urmărite pe stradă de niște indivizi, scrie Evenimentul Zilei. Atunci, jurnalistul de investigații și-a zis că ar fi ideal ca toți copiii să fie informați asupra pericolelor care îi pot pândi la tot pasul de cum ies din case. Mai exista și un precedent dramatic care a făcut înconjurul întregii țări: cazul Caracal, în care ingredientele principale au fost răpirea și crima.
„Campanii de prevenire se fac mereu, dar ca asta nu. Văd zilnic cum toate instituțiile statului, în special poliția, tipărește tot felul de mesaje pe care apoi le adresează copiilor. Unii dintre micuți nu știu să citească, atenția nu le poate fi captată cu flyere, fie ele și colorate. Eu am imaginat o altfel de campanie, de altfel întregul proiect este ceva inedit.
Campanie inedită animată 3D
Un desen animat, realizat în 3D în care s-a folosit o platformă identică cu cea de la jocurile GT5, în care un polițist acționează într-o situație ce poate fi reală și care seamănă teribil cu ce s-a întâmplat la Caracal. Eu sunt acel polițist, căruia i-am spus Mike, om al legii care are vocea și chipul meu”, a explicat Christian Sabbagh, vedeta postului de televiziune Kanal D, în exclusivitate, pentru Evenimentul Zilei.
Polițistul Mike întruchipat de Christian Sabbagh este îmbrăcat într-o uniformă ce seamănă cu cele folosite de polițiștii americani și are în dotare echipamente individuale, dar și o mașină de serviciu. El le vorbește copiilor în românește folosind doar cuvinte simple, propoziții scurte, clare, cu mesaj, toate pe înțelesul micuților.
Un dialog atent ales după ce, mărturisește omul de televiziune, și-a studiat chiar și proprii copii în modul lor de exprimare și de înțelegere. Jurnalistul are patru copii. Sabbagh e convins că a găsit calea cea mai eficientă prin care mesajul exprimat de el să fie foarte bine perceput de toți copilașii cărora li se adresează inedita campanie de prevenire a criminalității realizată cu ajutorul animației 3D, de ultimă generație.
Plițistul Mike salvează copiii
”A fost extrem e greu, precum o misiune aproape imposibilă. Noi, jurnaliștii, suntem obișnuiți să folosim limbaje tehnice, juridice, filozofice, în funcție de ramura în care activăm. Am fost nevoit să traduc mesajele de prevenire, să asociez imaginile cu cuvinte extrem de simple. Banale, e adevărat…
Dar numai așa se poate ajunge la copilași, cu asemenea mesaje simple, clare, nu cu texte tipărite. Mi-am urmărit până și copiii să văd cum se exprimă, cum primesc informația, pentru a putea realiza acele dialoguri. Clipul in care polițistul Mike salvează în mediul virtual o fată de 15 ani din mâinile unui posibil prădător sexual seamănă izbitor cu cazul Caracal, cu momentul în care fata a fost ademenită într-o mașină”, a mai spus jurnalistul de investigații pentru sursa citată.
Campania nu are sprijinul Poliției Române
”Firește, am vrut să fac acest proiect cu Poliția Română, dar cei de la Juridic m-au cam trimis la plimbare. Să ne gândim, să mai vedem… Chestii d-astea… Probabil că un desen animat realizat în 3D li s-a părut o joacă și or fi zis că e mai puțin interesant decât campaniile învechite de promovare cu texte tipărite. Sau poate că nu îi deranjează când diferiți comici folosesc în mod denigrator și chiar ilegal uniforma Poliției Române, transformând polițiștii români în bătaia de joc a tuturor.
Pe banii mei, nu am găsit suport la Poliția Română. Atunci, m-am orientat pe internet. Am cumpărat tot felul de licențe pentru muzică, pentru uniforme, pentru grafica 3D, pentru tot, ce mai… Și, cu ajutorul unui bun prieten grafician care a lucrat în domeniu în Japonia, am realizat filmulețul animat.
Polițistului i-am dat chipul și vocea mea în lipsa unui personaj real pe care aș fi vrut să-l iau din rândurile polițiștilor români. Ca atare, mi-am folosit chipul și vocea mea, oferite polițistului Mike. Fiind echipat ca cei americani, ofițerului i-am spus Mike. Un nume ușor de reținut, ca și mesajele pe care le adresează copiilor”, a mai dezvăluit Christian Sabbagh.
Misiunile polițistului Mike vor continua
Polițistul Mike, eroul pe care îl întruchipează Christian Sabbagh, va mai avea asemenea misiuni virtuale, de fapt povețe extrem de importante pentru copii. Și asta pentru că jurnalistul-investigator este decis să continue proiectul, pentru ca acesta să nu fie singurul mesaj de acest gen adresat copiilor.
”Orice copil trebuie să învețe să se păzească, să nu se urce în mașinile unor persoane necunoscute, să nu primească bomboane de la străini. Fiecare asemenea mesaj realizat pe limbajul lor, este o luptă câștigată! Și cum ne-am putea apropia mai bine de micuți într-o eră în care ei sunt atrași de tehnologie dacă nu așa, prin desene animate, cu ajutorul mediului virtual?
Pentru că siguranța copiilor noștri este mai importantă decât orice știre din mediul monden unde se fabrică personaje pe bandă rulantă și se pot crea modele negative”, a conchis Christian Sabbagh.
Sursa foto: Facebook
Ce se ascunde în spatele videoclipului care a scandalizat românii. Fetița de 10 ani are o poveste de groază
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook