Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizia Parlamentului European va afecta direct milioane de români. Interdicția care îngheață casele

Decizia Parlamentului European va afecta direct milioane de români. Interdicția care îngheață casele
Românii vor fi afectați direct. Dacă nu au bani să schimbe, vor face frigul în case. Parlamentul European tocmai a adoptat o directivă potrivit căreia unele tipuri de centrale trebuie eliminate complet din uz.

Conform actului normativ, eliminarea centralelor de apartament trebuie să se realizeze până în anul 2035. Este vorba de centralele pe motorină și gaz, care vor fi interzise în toate țările din UE. Scopul este de a proteja mediul și de a nu mai polua orașele. Legea este valabilă pentru toate țările din Europa.

Potrivit unui raport al UE, mijloacele de încălzire din locuințe sunt responsabile pentru emisia a aproximativ 4 gigatone de CO2 pe an, 10% din totalul emisiilor la nivel global. Folosirea centralelor pe motorină și gaz va începe să fie limitată din anul 2028, astfel ca până în 2035, acestea să fie interzise complet. Decizia face parte dintr-un proiect amplu, care își propune ca până în anul 2040 să fie eliminată complet încălzirea locuințelor cu mijloace care folosesc combustibili fosili.

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament

În continuare, guvernele țărilor membre UE vor acorda beneficii și subvenții celor care vor opta pentru metode moderne de încălzire a locuințelor. Există deja mai multe țări din UE care au interzis deja centralele termice pe gaz. Acestea sunt: Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.

Vânzarea acestor tipuri de centrale de apartament ar putea fi interzisă complet începând de la 1 ianuarie 2029 în toată Uniunea Europeană. Comisia va impune și producătorilor de centrale de apartament pe gaz să garanteze un minim de eficiență de 115%. Din 2029 va fi permisă doar vânzarea pompelor de căldură electrice și a celor hibrid, respectiv sisteme de încălzire care sunt compuse dintr-un cazan de condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică.

UE dorește ca autoritățile naționale să încurajeze și să stimuleze instalarea unor sisteme de încălzire mai eficiente din punct de vedere energetic și mai puțin poluante. Acestea le vor pune cetățenilor la dispoziție alternative. De asemenea, vor mai fi introduse și noi reglementări privind etichetele energetice ale sistemelor de încălzire.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre