Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire majoră a oamenilor de știință chinezi pe Lună. Probele sunt incontestabile

Descoperire majoră a oamenilor de știință chinezi pe Lună. Probele sunt incontestabile
O echipă de oameni de știință chinezi a făcut o descoperire revoluționară: apă moleculară blocată într-un mineral din probele de sol de pe Lună, colectate de misiunea Chang'e 5.

Oamenii de știință chinezi au făcut o descoperire uluitoare: au găsit apă moleculară pe Lună. Cercetarea a utilizat probe de sol lunar colectate de sonda lunară Chang’e 5 în 2020.

„Din cauza temperaturilor ridicate și a mediului de vid de pe Lună, existența apei lichide nu este posibilă”

În ultimii ani, datele de teledetecție au indicat semne de molecule de apă pe suprafața lunară, în special în regiunile polare, cunoscute sub numele de regiunea umbrită permanent. Cu toate acestea, apa moleculară nu a fost găsită în probele lunare returnate.

„Din cauza temperaturilor ridicate și a mediului de vid de pe Lună, existența apei lichide nu este posibilă, astfel încât până acum nu era clar cum ar putea exista molecule de apă pe Lună”, a declarat Jin Shifeng, membru al echipei de cercetare și cercetător asociat la Institutul de Fizică al Academiei Chineze de Științe, potrivit www.chinadaily.com.cn. 

În cadrul primei misiuni chineze de returnare a eșantioanelor lunare fără echipaj uman, sonda Chang’e 5 a colectat eșantioane de sol lunar bazaltic dintr-o regiune de mare latitudine a Lunii, oferind noi oportunități pentru studiul apei lunare.

Apa lunară există într-un mineral hidratat cunoscut sub numele de ULM-1

Studiul a fost realizat de experți de la Laboratorul național pentru fizica materiei condensate din Beijing, Universitatea de Știință și Tehnologie din Beijing, Universitatea Tianjin, Institutul lacului sărat Qinghai al CAS și Universitatea Zhengzhou.

Ei au stabilit că apa lunară există într-un mineral hidratat cunoscut sub numele de ULM-1. Rezultatele cercetării au fost publicate online în revista academică Nature Astronomy pe 16 iulie.

„Este posibil ca acest mineral să se fi format prin erupții vulcanice pe Lună”

Chinezii au descoperit apă pe Lună

Conform formulei moleculare, mineralul conține șase molecule de apă cristalină, moleculele de apă reprezentând până la 41% din masa eșantionului. În urmă cu aproximativ cinci ani, un mineral similar a fost descoperit într-un vulcan din Rusia, oferind noi indicii cu privire la sursa de apă de pe Lună.

„Cu alte cuvinte, este posibil ca acest mineral să se fi format prin erupții vulcanice pe Lună. Acest lucru indică faptul că gazele vulcanice lunare conțin o cantitate semnificativă de apă. Calculele termodinamice au arătat că conținutul de apă din vulcanii lunari este comparabil cu cel mai uscat vulcan de pe Pământ.”, a spus Jin.

„Distribuția apei moleculare pe suprafața lunară este neuniformă”

Jin a spus că apa cristalină descoperită în solul lunar este relativ stabilă în mediul vid al Lunii. Prezența apei pe Lună este crucială pentru studiile privind evoluția lunară și dezvoltarea resurselor. În jurul anului 1970, absența apei de pe Lună a devenit o ipoteză de bază, deoarece nu au fost găsite minerale care să conțină apă în probele de sol lunar Apollo.

La locul de prelevare Chang’e 5, temperatura suprafeței lunare nu depășește 80 C. Acest lucru indică, de asemenea, că distribuția apei moleculare pe suprafața lunară este neuniformă. Cu toate acestea, deoarece acest cristal este relativ stabil, el ar putea exista în regiuni vaste ale Lunii.”, susține specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre