Oamenii de știință au făcut o descoperire ADN crucială care ar putea ajuta la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu peste o jumătate de milion de persoane diagnosticate în fiecare an, având cea mai scăzută scăzută rată de supraviețuire. O echipă de cercetători din Regatul Unit și SUA au făcut o descoperire uluitoare.
„Supraviețuirea pacienților peste cinci ani s-a îmbunătățit foarte puțin de ceva timp”
Caracterul letal al cancerului pancreatic i-a nedumerit pe experți de ani de zile, dar descoperirea oferă speranță în căutarea unui tratament care ar putea eradica boala.
„Această lucrare, care a oferit o nouă înțelegere și cunoaștere a modului în care se comportă cancerul, va ajuta, sperăm, să deschidă calea pentru noi tratamente potențiale în viitor. Cancerul pancreatic are cea mai scăzută supraviețuire dintre toate cele 20 de cancere comune.
Supraviețuirea pacienților peste cinci ani s-a îmbunătățit foarte puțin de ceva timp și, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalități de a înțelege mai bine această boală, cum se răspândește și de ce este atât de agresivă”, a declarat Dr. Maria Hatziapostolou, de la Universitatea Nottingham Trent.
Boala poate dezactiva în mod ascuns beneficiile genei HNF4A
Pentru studiu, publicat în revista Gastro Hep Advances, cercetătorii au analizat atât mostre de țesut sănătos, cât și mostre de țesut de cancer pancreatic. Aceștia au descoperit că aceste cancere pancreatice au declanșat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului.
Determinând deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică, permițând tumorilor să crească extrem de rapid. Gena HNF4A este esențială pentru sănătatea umană, deoarece ajută la buna funcționare a multor organe ale corpului. Însă cercetătorii au descoperit că boala poate dezactiva în mod ascuns beneficiile genei.
„Avem nevoie cu disperare de opțiuni de tratament mai blânde și mai eficiente pentru cancerul pancreatic”
„Pierderea HNF4A determină dezvoltarea și agresivitatea cancerului pancreatic și știm acum că se corelează cu supraviețuirea redusă a pacienților”, mai spune Hatziapostolou. În proiect au fost implicați și oameni de știință de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford și Universitatea din California și centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.
„Acest proiect ne oferă noi informații cu privire la modul în care cancerul pancreatic este capabil să suprime anumite molecule pentru a-l ajuta să se răspândească agresiv în organism”
„Avem nevoie cu disperare de opțiuni de tratament mai blânde și mai eficiente pentru cancerul pancreatic. Majoritatea cancerelor pancreatice sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv, 80% dintre acestea nefiind detectate decât după ce boala s-a răspândit și nu mai este operabilă. (…)
Acest proiect ne oferă noi informații cu privire la modul în care cancerul pancreatic este capabil să suprime anumite molecule pentru a-l ajuta să se răspândească agresiv în organism. Care, la rândul său, ar putea duce la dezvoltarea unor opțiuni de tratament mai eficiente în viitor”, e de părere Dr. Chris Macdonald, director de cercetare la Pancreatic Cancer UK, care a finanțat studiul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook