Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire tulburătoare a arheologilor. Obiectele unor copii, de acum 2600 de ani, s-au găsit în acest loc înfiorător

Descoperire tulburătoare a arheologilor. Obiectele unor copii, de acum 2600 de ani, s-au găsit în acest loc înfiorător
Descoperire fantastică a arheologilor într-o mină de sare veche de 2600 de ani. A fost găsit un pantof de copil antic în stare „excepțională”.

Într-o mină de sare austriacă veche de 2.600 de ani, arheologii au găsit un pantof al unui copil, echivalent cu o mărime modernă de 12,5 cm. Acest lucru, spun specialiștii, oferă informații despre copiii care mergeau în minele de sare din Epoca Fierului, care ar fi putut lucra la vârsta de trei sau patru ani.

Pantoful pentru copii, foarte bine conservat datând din secolul al II-lea î.Hr. a fost găsit în mina de sare Hallein din Austria. Într-un comunicat preluat de Arkeonews, cercetătorul principal, dr. Thomas Stöllne, a mărturisit că starea pantofului a fost „excepțională”, dar și neobișnuită.

În mod normal, ar fi fost găsite doar rămășițe îndelung descompuse, dar depozitele mari de sare din mină au ajutat la menținerea la distanță a bacteriilor și microorganismelor care ar fi mâncat materialul.

„Oferă o perspectivă extrem de rară asupra vieții minerilor din Epoca Fierului”

„Materialele organice se descompun de obicei în timp. Descoperirile precum acest pantof de copil… oferă o perspectivă extrem de rară asupra vieții minerilor din Epoca Fierului”, a mai spus Stöllne. Pantoful a fost confecționat din piele și avea șireturi probabil din in.

Pantoful este remarcabil pentru că dovedește prezența copiilor care lucrează în minele subterane, iar cele din Hallein au fost exploatate timp de mii de ani datorită depozitelor mari de sare gemă. Arheologii au găsit, de asemenea, o lopată din lemn în formă de lamă și rămășițele a ceea pare a fi o glugă de blană. Muzeul German de Minerit Bochum și Muzeul de Cercetare Leibniz pentru Georesurse au efectuat săpături miniere în zonă începând cu 2001.

Pantof descoperit în mină de sare, datând de acum 2600 de ani

Nu e primul pantof de copil găsit

Conform Discover Magazine, acesta nu este primul pantof pentru copii găsit în minele de sare austriece. În 1992, cercetătorii au mai descoperit un papuc de la sfârșitul epocii bronzului sau începutul epocii fierului, adică în urmă cu aproximativ 2.600-3.000 de ani.

Aceștia au estimat că pantoful aparținea unui copil cu vârsta de cel mult 10 ani. Un antropolog a analizat rămășițele unor copii și adolescenți din Hallstatt din epoca bronzului și a fierului și a găsit dovezi că aceștia chiar lucrau.

Copiii de trei sau patru ani se ocupau cu căratul torțelor

Rămășițele scheletice prezentau semne de muncă grea și repetitivă, inclusiv copii de doar șase ani care sufereau de artrită. Altora le lipseau bucăți de oase și articulații care, probabil, s-au rupt sub presiune. În ceea ce-i privește pe cei de trei sau patru ani, descoperirile au arătat că aceștia îndeplineau sarcini simple, cum ar fi căratul torțelor.

Până la vârsta de opt ani, copiii cărau provizii și se târau în spații prea mici pentru ca adulții să ajungă. Pantofii conservați oferă dovezi ale urcării scărilor și scărilor. Cercetătorii cred că munca copiilor în minele de sare nu a fost probabil rezultatul exploatării, așa cum mulți ar putea presupune astăzi.

„Ei nu și-ar fi expus copiii la riscuri nejustificate fără să știe că acest lucru va face parte din continuarea culturii și a modului lor de viață”, a declarat antropologul Nikita Werner.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre