Aproape 5.000 de pui de focă au fost găsiți morți, pe coasta Namibiei, în Peninsula Pelican Point. Organizaţia Ocean Conservation avertizează că „ne aflăm în pragul unei catastrofe”, citează Reuters. În imaginile surprinse de OCN se observă cadavrele a mii de pui de focă, fără viață, pe plajă.
„Ne aflăm în pragul unei catastrofe. Sunt mii de pui de focă născuţi prematur şi care mor aproape imediat. Asta se întâmplă anual, dar niciodată cu o astfel de amploare”, transmite OCN. Ecologiștii caută explicații.
This is the situation at Pelican Point, Namibia. All the little red circles mark dead seal pups. A rough estimate brings the numbers to more than 5000 at our seal colony alone. This is tragic, as it makes up a large portion of the new pup arrivals expected in late November. pic.twitter.com/sBwLAGRVM8
— Ocean Conservation Namibia (@NamibiaOcean) October 14, 2020
Momentan, experții sunt de părere că cea mai probabilă cauză este lipsa hranei, principala sursă de hrană pentru foci fiind peștii, care nu se mai găsesc în zona Pelican Point. Alte motive ar putea fi substanțele toxice din apă sau apariția unei epidemii. Cercetătorii au anunțat, în urma acestei tragedii, că vor colabora cu Ministerul Pescuitului pentru a efectua teste.
O tragedie similară a mai avut loc în 1994, când o treime din populația de foci de la Pelican Point a dispărut din cauza lipsei de hrană.
Dezastru ecologic și în Kamceatka
Acum două săptămâni aproape toate organismele ce trăiesc pe fundul apei au fost eradicate de un fenomen încă neidentificat survenit pe coastele peninsulei Kamceatka din orientul extrem al Rusiei, a relatat The Moscow Times. Oamenii de știință ruși, care au efectuat o expediție în zonă pentru a colecta mostre, au concluzionat că până la 95% din toată viața marină de pe fundul mării din Golful Avacha a murit.
Just a reminder what this apparent chemical spill did to the marine ecosystem of Khalaktyrsky Beach in Kamchatka pic.twitter.com/bVVpRixwxF
— Alec Luhn (@ASLuhn) October 7, 2020
„Pe țărm nu am găsit multe animale marine mari sau păsări moarte”, a declarat cercetătorul Ivan Usatov, adăugând că „însă scafandrii au descoperit că bentosul (n.r. organismele vii, animale și vegetale, care trăiesc pe fundul unui bazin de apă) de la o adâncime de 10-15 metri este mort în proporție de 95%”.
Sursa foto: Twitter
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook