Anunțul a fost făcut vineri de autoritățile locale ale ruse Daghestan, informează AFP. Acesta e un nou dezastru natural care e semnalat în Rusia, după incidentele din toamnă. „Nu este exclus să descoperim şi altele”, a afirmat pentru AFP biroul de presă al Agenţiei Federale Ruse pentru Pescuit în Caucazul de Nord, care precizează că rămăşiţele au fost descoperite în perioada 6 – 10 decembrie.
În acest moment, mai multe expertize sunt în curs de desfăşurare pentru a determina cauza deceselor animalelor, mai arată aceeași sursă. În plus, o echipă de cercetători de la Moscova a venit la faţa locului pentru a participa la investigaţii. Moartea focilor ar putea fi legată de „diverse cauze exterioare” sau de o „boală infecţioasă”, au adăugat autorităţile, care așteaptă rezultatele analizelor.
Descoperirile au fost făcute pe mai bine de 100 de kilometri de-a lungul mai multor plaje din Mahacikala, capitala Daghestanului, pe plajele unor comune învecinate şi până la oraşul Derbent, la o distanţă semnificativă în sud. Imaginile publicate de Agenţia de pescuit rusă înfăţişează mai multe animale fără viață care au eşuat pe ţărm.
Marea Caspică, grav afectată de poluare și încălzirea globală
Marea Caspică este cea mai întinsă mare interioară din lume, mărginind cinci țări: Rusia, Iran, Kazahstan, Turkmenistan şi Azerbaidjan.
La începutul secolului trecut, aici trăiau peste un milion de foci (Pusa caspica), dintre care astăzi nu au mai rămas decât 68.000 de exemplare adulte, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a catalogat această specie ca fiind „în pericol”. Focile au dispărut încet deoarece au fost intens vânate și, în plus, din cauza poluării industriale a apelor, ele au fost lovite de infertilitate.
Conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Marea Caspică „este afectată de o contaminare enormă cu poluanţi proveniţi în urma extracţiei şi rafinării petrolului, de la câmpurile petrolifere offshore, de la deşeurile radioactive provenind de la centralele nucleare şi de la volume enorme de ape reziduale netratate şi de deşeuri industriale”.
Autoritățile internaționale arată că poluarea din Marea Caspică a afectat de asemenea fauna şi flora unice în lume din această regiune, la care se adaugă și scăderea nivelului apei, ca urmare a încălzirii globale.
Sursa foto: Instagram
Povestea celei mai bune soprane a lumii. E româncă și a luat Oscarul pentru Operă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook