Simona Ionescu / Redactor Șef

Din șatra de rromi argintari din Baia Mare a ajuns la Google. Povestea impresionantă de viață a Rowenei Marin

Din șatra de rromi argintari din Baia Mare a ajuns la Google. Povestea impresionantă de viață a Rowenei Marin
A încălcat toate regulile comunității pentru a deveni o femeie respectată. Și nu i-a fost deloc ușor Rowenei Marin să demonstreze că nu e doar data unor rromi argintari. Iată povestea tinerei.

Provine dintr-o comunitate de rromi, dar Rowena Marin a trecut peste toate cutumele și trăiește cea mai frumoasă poveste.

Fata care provine dintr-o familie de rromi argintari și-a pus sufletul pe tavă și a spus cum a reușit să ajungă să lucreze pentru Google, în New York. Bucuria este cu atât mai mare cu cât, peste câteva luni, Rowena Marin își va împlini un alt mare vis: va deveni mamă.

S-a născut într-o familie conservatoare de rromi argintari, unde viața femeilor e predestinată. Doar că Rowena a știut de la bun început că, indiferent ce spun unii și alții, îți poți schimba soarta. Și a continuat să lupte și să viseze, sprijinită și de părinți, primii tineri cu studii: mama, cu diplomă de zece clase și tatăl, absolvent de facultate. Iar acum visele s-au transformat în realitate.

„Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor”

„Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de rromi argintari. Nu știu exact câți suntem. Probabil câteva sute, dar pe acea vreme eram foarte legați unul de altul, chiar dacă nu locuiam neapărat în același oraș. Lumea mea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare.

Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere. Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor.

Dar odată ce argintarii din generația părinților mei aveau aceste noțiuni, educația nu mai avea niciun sens. Bunicii mei și generațiile anterioare se semnau cu degetul, deci nici gând de mers la școală”, și-a început tânăra povestea.

Șocul trăit la 25 de ani i-a schimbat traiectoria vieții

Și-a respectat întotdeauna familia, însă a știut că nu aceea e lumea ei. Vroia ceva mai mult, își dorea să ajungă cineva în viață, așa că la 21 de ani a vrut să plece să studieze în Anglia. A renunțat însă, pentru a nu-și strica reputația în comunitate, dar a intrat la Academia de Studii Economice.

S-a „căsătorit” în legea rromilor la 22 de ani cu un băiat și locuia doar cu mama ei, după ce tatăl plecase într-o lume mai bună. Vindea argint la tarabă, dar lucra și cu fratele ei la o firmă din consultanță, după ce întreaga familia se mutase la București.

La 25 de ani a avut parte de un adevărat șoc, când a murit băiatul unui văr primar. Atunci a știut că trebuie să scape definitiv de frică și să-și vadă de viață. A aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională, apoi s-a mutat în Spania, după ce a primit ce și-a dorit. Era apreciată pentru cât de multe știa de colegii de la facultatea cu campus din Spania.

Rowena fata din șatră a ajuns la Google

A doua schimbare s-a produs în India

Masteratul pe care îl urma însemna să studieze în mai multe locuri din lume și pentru început a ajuns în India, la Mumbai. Într-o vizită dintr-un bazar și-a amintit cât de bun negociator este și cât de multă au învățat-o părinții în acest sens. Apoi a ajuns la Beijing.

Comunitatea nu vedea cu ochi buni viața fetei și mesajele acesteia au cam pus-o la colț. Dar era decis să continue… Doi ani a lucrat într-un start up. A fost o perioadă de vis, în care banii îi ajungeau și pentru chirie și pentru traiul de zi cu zi, dar putea să-i trimită și mamei, care nu mai vindea în taraba de la Obor. Următorul job a fost la Paris, dar când compania și-a închis porțile, a fost obligată să se întoarcă în România.

Job la Google

Și-a înfruntat comunitatea, convinsă fiind de cine este cu adevărat. Și, cel mai important, nu-i mai era frică. A pus piciorul în prag, s-a despărțit de băiatul de etnie și a aplicat pentru un loc de muncă la IBM. A urmat o a doua plecare, în Irlanda, definitiv și o angajare la Google.

Și-a cunoscut iubirea, s-a căsătorit și peste două luni va deveni mamă. Alături de soț a pus bazele unei companii și ambii parteneri au scris o carte. Povestea Rowenei este despre comunitatea din care provine și despre problemele acelor femei.

„Suntem cu toții făcuți din același aluat, indiferent de unde venim.

Dar în niciun caz nu suntem inferiori sau superiori nimănui. Lucrez pentru o companie care întruchipează valorile diversității și incluziunii. Locuiesc cu soțul meu, în New York, și așteptăm o fetiță, în două luni. Dar cel mai important este că iubesc și mă simt cu adevărat iubită și îngrijită, așa cum ar trebui să fie fiecare femeie.

„Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte”

Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu. În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia.

Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte.

Cartea lui se numește The Journey to Reinvention și face parte din categoria self-help, pentru că la bază el este profesor, coach și speaker motivațional. Iar eu am scris un memoir despre propria mea călătorie către răspunsul la întrebarea: Cine sunt eu pe lumea aceasta? Nici unul dintre noi nu am fi devenit autori dacă nu ne-am fi susținut reciproc”, a mărturisit Rowena într-un interviu acordat publicației „Totul despre mame”.

Campanie pentru finanțarea cărții

Pentru ca volumul să ajungă în toate colțurile lumii, a făcut o campanie de finanțare. „Am încheiat campania la început de septembrie și am reușit să strâng fondurile necesare pentru a publica atât varianta print, cât și e-book și audiobook. Iar acum începe ultima parte – cea de editare și publicare a cărții”, a spus tânăra. Cartea a devenit disponibilă și în engleză, dar și în română.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre