Cumplita veste a fost primită astăzi de apropiații și credincioșii care l-au cunoscut pe părinte.
Părintele Emil Nedelea-Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou de la Kilometrul 0 din București, a vorbit cu multă dragoste despre Părintele Mileta, fiind martor la dedicația lui pentru credință și Dumnezeu.
„Preot devotat și suflet nobil, Părintele Mileta, slujitor al comunității ortodoxe din localitatea Mali Zvornik (Serbia) a plecat la Domnul.
Am avut bucuria să-l cunosc pe acest slujitor al lui Hristos, cu un suflet atât de frumos, cum rar mi-a fost dat să văd…
Adeseori, mergea în pelerinaj, cu credincioși din Serbia, pentru a le arăta frumusețile mănăstirilor și bisericilor românești.
Atunci când ajungea în București, venea cu multă bucurie la biserica noastră de la Sfântul Gheorghe-Nou. Îl întâmpinam cu aceiași bucurie…Îi iubea mult pe Sfinții Martiri Brâncoveni, spunându-mi, că pentru poporul ortodox sârb ei reprezintă o pildă a demnității creștine. Stătea minute în șir în genunchi la mormântul și racla cu sfintele moaște brâncovenești… Apoi rămâneam de vorbă ore în șir, discutând despre provocările lumii de astăzi și multe altele…Venea întotdeauna încărcat de daruri pentru preoți și pentru credincioși… Încercam și noi să-i răspundem cu aceeași generozitate.
Îmi povestea, de asemenea, că în Serbia există tradiția ca fiecare casă de creștini ortodocși să aibă un sfânt ca patron spiritual. Așa se face că aproape 80% din aceste case creștine, îl au ca protector spiritual pe Sfântul Ierarh Nicolae. Tocmai de aceea autoritățile sârbești au hotărât ca ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae să fie zi liberă, pentru cei care își serbează patronul spiritual al casei lor.
Îmi amintea de fiecare dată, că noi românii, avem o comoară neprețuită în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae!
La ultima noastră întâlnire, mi-a făcut invitația de a face o mare bucurie credincioșilor sârbi din parohia sa, Mali Zvornik, din împrejurimi și din întraga Serbie, aducând, în rânduială, cu binecuvântare, în pelerinaj, mâna Sfântului Nicolae. Am convenit amândoi, că atunci când va mai trece acestă pandemie, să vin în pelerinaj în Serbia… Dar mi-a mai spus ceva, care acum sună ca o prevestire a plecării sale grabnice din această lume…”Brate”(frate) Emil, mă gândesc ca nu cumva atunci când vei veni în pelerinaj la noi, iarba să fie deja crescută pe mormântul meu… Cunoscându-l ca un om plin de umor, ne-am îmbrățișat de rămas bun și am pus vorbele acestea în rândul glumelor… Din păcate, cuvintele sale prevesteau, cu adevărat, plecarea sa atât de grabnică la Domnul Iisus Hristos, pe care îl iubea și marturisea cu toată tăria ființei sale…
A avut grijă de toată lumea, indiferent de religie
În localitatea unde slujea bunul Părinte Mileta, în afară de comunitatea creștin-ortodoxă, există și o comunitate consistentă, de religie musulmană. Este de remarcat faptul că și acești oameni îl iubeau pe Părintele la fel de mult ca și creștinii…Era invitat de onoare și la casele lor, cu ocazia unor sărbători, creându-se astfel o un model de conviețuire între religii, avându-l ca statornic promotor al păcii sociale și inter-religioase, pe blândul Părinte Mileta.
Pilduitor este și faptul că atunci când Părintele pleca în pelerinaj, cu credincioșii ortodocși sârbi, în România, la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, precum și la ceilalți sfinți și odoare din țara noastră și femeile din comunitatea musulmană pregăteau merindele de drum pentru pelerinii ortodocși! Și îi rugau, să ceară Cuvioasei Parascheva, Sfântului Nicolae și celorlalți sfinți, binecuvântare pentru ele și familiile lor…
Transmitem pe acestă cale, condoleanțe familiei îndoliate și întregii comunități din Mali Zvornik-Serbia, unde un om al lui Dumnezeu, Părintele Mileta, a lăsat printr-un testament scris cu inima sa, iubirea față de Dumnezeu și semenii săi…
Veșnică să-i fie pomenirea!”, a transmis Preotul Emil-Nedelea Cărămizaru.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook