Simona Ionescu / Redactor Șef

Donald Trump amenință să arunce totul în aer, dacă iese președinte. Promite să divulge secretele unui mare asasinat

Donald Trump amenință să arunce totul în aer, dacă iese președinte. Promite să divulge secretele unui mare asasinat
Donald Trump se folosește de toate armele din dotare, în încercarea de a câștiga al doilea mandat la Casa Albă. Recent, Trump a amenințat că aruncă totul în aer dacă iese președinte. Promite solemn să divulge secretele complete ale unui mare asasinat, în speranța că își va atrage votanții care susțin teoria conspirației. Iar aceștia nu sunt un număr deloc de neglijat.

Donald Trump face promisiuni mari în încercarea de a câștiga voturile americanilor. De data aceasta, ținta lui o reprezintă conspiraționiștii, care au rămas și acum cu întrebări legate de asasinatul președintelui Kennedy din 1963. Tocmai de aceea, promite să divulge toate secretele, needitate, despre ziua în care a fost împușcat JFK. 

Trump și-a folosit primul mandat de la Casa Albă pentru a autoriza publicarea a mii de pagini de documente secrete despre asasinarea președintelui John F. Kennedy. A cedat însă presiunii din partea agențiilor de informații și a ținut o mulțime de documente ascunse. Despre acestea, experții au crezut întotdeauna că dețin cheia misterelor care încă învăluie împușcătura din ziua fatidică. 

L-a ajutat sau nu CIA pe Oswald? 

Acum, Trump și-a mobilizat baza de susținători înfocați ai teoriilor conspirației, promițând că va publica fișierele ascunse legate de uciderea fostului președinte american. Conform experților, acestea ar putea fi pline de răspunsuri pe care cei care continuă să examineze asasinarea din 1963 le-au căutat timp de decenii.

Conspiraționiștii au suspectat întotdeauna că CIA l-a ajutat pe Lee Harvey Oswald să îl omoare pe JFK
Foto: Radar Online

Specialiști de tot felul au declarat că documentele ar putea ajuta la dovedirea faptului că oficialii CIA au ajutat la asasinarea fostului președinte american Lee Harvey Oswald. Trump a promis să împărtășească fișierele secrete la un miting din Arizona, unde nepotul lui JFK, Robert F. Kennedy Jr., l-a susținut pe fostul președinte.

Peste 3000 de documente, încă secrete

De ani de zile, narațiunea oficială despre ceea ce s-a întâmplat pe 22 noiembrie 1963 în Dallas a fost investigată, în special concluzia Comisiei Warren că Lee Harvey Oswald a acționat singur.

Însă mai mult de 3.000 de documente legate de asasinare conțin încă secrete, iar experții spun că informațiile ascunse vor constitui un „tezaur” de informații pentru cei convinși că Oswald a fost doar diversiunea și că nu a acționat singur.

Desecretizarea, întârziată cu șapte ani 

Jefferson Morley, un cunoscut specialist în cazul JFK, este unul dintre cei mai vocali susținători ai teoriei că Oswald a fost un agent guvernamental. Acesta a declarat recent că el crede că adversarii lui Kennedy din CIA ar fi putut colabora cu Oswald.

„Există vreo dovadă decisivă acolo? Știți, nu este vorba despre o dovadă decisivă. Este vorba despre legea care spune că toate înregistrările guvernului legate de JFK ar trebui făcute publice până în octombrie 2017. Iată-ne șapte ani mai târziu decât acel termen limită ratat”, a declarat Morley. 

Peste 3000 de documente despre moartea lui JFK sunt încă secrete

Acesta a adăugat că documentele care au fost publicate până acum arată că unii angajați ai CIA nu au crezut niciodată că Oswald a acționat singur. 

Documentele, nepublicate din rațiuni de „securitate națională”

Trump a promis, de asemenea, să înființeze o comisie pe tema tentativelor de asasinare care va face din investigarea împușcăturii lui Kennedy una dintre prioritățile sale. El a declarat că vor avea sarcina de a publica toate documentele rămase despre asasinarea președintelui John F. Kennedy.

Chiar dacă a promis anterior să publice documentele despre Kennedy fără modificări, a anunțat în aprilie 2018 că publicul va trebui să mai aștepte câțiva ani pentru a le vedea din cauza riscurilor pentru securitatea națională, aplicarea legii și afacerile externe.

Trump: „Ei m-au rugat să nu fac asta”

Atunci s-a spus că pericolele erau „de o gravitate” atât de mare încât depășeau „interesul publicului pentru o divulgare imediată”. Trump a spus despre cele 19.000 de înregistrări care au fost publicate de Arhivele Naționale despre Kennedy. 

Trump a promis că de data aceasta va desecretiza totul, fără a face modificări pe documente, procedura folosită pentru a ascunde anumite date „sensibile”

 „De fapt, am făcut-o. Am publicat multe, așa cum știți, dar când a venit vorba de întreaga situație, am fost certat de câțiva oameni care lucrează pentru mine, care sunt oameni grozavi pe care i-ați respecta. Ei m-au rugat să nu fac asta”. 

Susținerea lui Robert F. Kennedy Jr. ar putea schimba lucrurile

În ciuda celei mai recente promisiuni de a dezvălui toate fișierele secrete legate de Kennedy, criticii l-au acuzat pe Trump că nu a acționat în 2017 și au spus că se îndoiesc că o va face acum.

„Trump a avut ocazia să o facă! Ai spus că o vei face și nu ai făcut-o. Acum, cu susținerea lui RFK Jr., poate că aceasta este o afacere reciprocă și poate că de data aceasta va face într-adevăr asta”, a spus expertul Gerald Posner, care a scris cartea despre asasinarea lui Kennedy, „Case Closed”. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri