Una dintre cele mai importante camere din lume, locul unde s-au discutat toate crizele lumii, de la criza rachetelor cubaneze de pe vremea lui Kennedy, atentatele de la 11 Septembrie, dar și începutul războiului Rusia-Ucraina, a suferit schimbări importante. Camera din Casa Albă a fost renovată pe bani grei.
Cu câteva luni în urmă, Casa Albă a finalizat renovarea periodică a uneia dintre cele mai importante săli de ședințe din lume: Camera de Situații. Detaliile renovării, în valoare de 50 de milioane de dolari, au fost făcute publice, dezvăluind un nou decor unde președinții vor desfășura activități de importanță istorică.
„Camera de situații” este de fapt un complex subteran impresionant
Centrul de informații al președintelui este situat la parterul Aripii de Vest, cu un nivel sub Biroul Oval. În ciuda numelui său, Camera de Situații nu este de fapt o singură încăpere: este un complex subteran, care include trei săli de conferințe securizate și numeroase stații de lucru, unde sunt monitorizate evenimentele mondiale, au loc ședințe clasificate și oficialii de top ai securității președintelui își desfășoară activitatea.
Centrul de comandă este deservit non-stop de personal atent selectat din întreaga guvernare federală, fiecare dintre ei fiind pregătit să transmită informații pe lanțul de comandă în cazul unei crize emergente.
Centrul de comandă a fost creat pe vremea lui J. F. Kennedy
Instalată sub președintele John F. Kennedy și modificată de mai multe ori de atunci, tot mai impresionanta Cameră de Situații a găzduit nenumărate conversații cruciale cu implicații globale.
Aici, Kennedy a gestionat Criza Rachetelor din Cuba, Lyndon B. Johnson a petrecut nopți nedormite monitorizând Războiul din Vietnam, oficialii lui George W. Bush au gestionat urmările atacurilor din 11 septembrie, Barack Obama a desfășurat raidul letal împotriva lui Osama bin Laden, iar șeful de personal al lui Donald Trump a concediat-o pe controversata asistentă Omarosa Manigault Newman.
Camera de situații, descrisă până acum ca fiind „incomodă”
Chiar dacă a găzduit cele mai sensibile informații din lume, Camera de Situații nu a arătat întotdeauna ca centrul de criză glamour la care te-ai aștepta. În mai multe versiuni anterioare ultimei modernizări, arăta remarcabil de simplu și a fost descrisă în mod repetat de personalul Casei Albe ca fiind incomodă.
Iată cum a evoluat de-a lungul anilor modesta Cameră de Situații a Casei Albe, inclusiv schimbările aduse sub administrația Biden.
Prima cameră de situații a fost instaurată de Kennedy
Deși ideea de a instala un centru de comunicații securizat în Casa Albă a fost propusă pentru prima dată președintelui Dwight D. Eisenhower, președintele John F. Kennedy a fost cel care a transpus-o în realitate. El era pasionat de acest proiect după ce eșecurile invaziei din Golful Porcilor din Cuba au fost parțial atribuite faptului că administrația funcționa pe baza unor informații învechite.
Pe măsură ce Războiul Rece continua să se desfășoare, Kennedy a dedicat o veche pistă de bowling din Aripa de Vest pentru a deveni noul centru de gestionare a crizelor. Alte denumiri care au fost propuse pentru Camera de Situații au inclus „Centrul Nervos” și „Centrul de Coordonare Executivă,” scrie George Stephanopoulos în „The Situation Room: The Inside Story of Presidents in Crisis”, citat de o publicație de peste Ocean.
Renovarea sub președintele Bush
Președintele George W. Bush a supravegheat prima renovare majoră a Camerei de Situații, când sala de conferințe inițială creată de Kennedy a fost înlăturată din complex, împreună cu alte zone cheie.
În fotografia de mai sus, Bush ține o întâlnire în martie 2006 cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta despre ultimele evoluții din Irak. Curând după aceea, complexul a fost supus a nouă luni de renovări. În anii următori, camera a suferit mai multe modificări, până când, în 2017, Bush a prezentat noua Camera de Situații. Aceasta avea senzori de tavan pentru detectarea dispozitivelor mobile blocate, zone video securizate suplimentare, o conexiune directă la Air Force One și mobilier nou. Costul total al proiectului nu a fost dezvăluit.
Biden a cheltuit 50 de milioane de dolari pe ultima renovare
Din cauza avansului rapid al tehnologiei și noilor amenințări cibernetice de la momentul renovărilor din era Bush, plus mobilier uzat și o estetică învechită, Camera de Situații a Casei Albe era pregătită pentru modernizare în momentul în care Joe Biden și-a început președinția.
Personalul Casei Albe a fost chestionat cu privire la sugestii despre schimbările care ar trebui făcute în timpul proiectului. Administrația Biden a dezvăluit că remodelarea de un an, finalizată în septembrie 2023, a costat 50 de milioane de dolari.
Camera dispune acum de tehnologie de ultimă oră
La nivel funcțional, Camera de Situații a fost dotată cu computere și monitoare noi, servere mai rapide, iluminat actualizat și echipamente audio de nivel înalt — inclusiv noi difuzoare deasupra capului în tavan. Ceasurile digitale de pe perete afișează fusurile orare ale locurilor discutate în întâlniri, precum și fusul orar în care se află președintele.
Marc Gustafson, directorul Camerei de Situații, a declarat pentru CNN că designul este „o căsătorie între tradițional și modern,” revenind la estetica inițială de mahon din panouri din lemn recoltat durabil. Sigiliul prezidențial a fost mărit la cererea fotografilor Casei Albe, iar sigiliile altor oficiali de top pot fi acum schimbate pentru a se potrivi cu persoana aflată la capul mesei.
Sală denumită în onoarea lui Kennedy
Sala principală de conferințe, echipată cu monitoare mari și o masă cu 13 scaune, este acum numită Sala Kennedy, în onoarea viziunii lui JFK pentru complex.
Aceasta poate gestiona mai bine fluxurile clasificate din diverse surse, pentru a evita o altă problemă similară cu cea întâlnită în timpul raidului asupra lui Osama bin Laden, când președintele Obama și mai mulți oficiali au fost amestecați într-o cameră laterală pentru a monitoriza operațiunea deoarece acolo era singurul loc unde puteau obține imaginea video.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook