Simona Ionescu / Redactor Șef

Dovedit științific: Aceste alimente delicioase vă fac să vă simțiți rău vara

Dovedit științific: Aceste alimente delicioase vă fac să vă simțiți rău vara
Când vă gândiți la deshidratare, vă duceți imediat cu gândul la tipurile de băuturi pe care le beți în perioada caniculei. Dar specialiștii spun că sunt și câteva alimente pe care le iubiți și care vă pot face să vă simțiți tot mai însetați.

Nu vă mirați dacă mâncați anumite alimente care vă plac foarte mult, dar vă simțiți mult mai însetați după ce le consumați. Specialiștii spun că acestea vă deshidratează organismul.

Atenție la cantitățile mari de proteine

Deși dietele bogate în proteine sunt la modă în aceste zile, există unele dezavantaje ale acestora. Atunci când sunt consumate în cantități foarte mari, proteinele pot avea un efect deshidratant. Consumul de cantități excesive de proteine poate fi, de asemenea, solicitant pentru rinichi, producând un efect diuretic.

Zahărul, un diuretic mai puțin cunoscut

Un diuretic mai puțin cunoscut în alimentație este zahărul adăugat. Atunci când există o cantitate excesivă de zahăr în fluxul sanguin, va avea loc osmoza (sau mișcarea apei) și de aici până la deshidratare nu mai e decât un pas. Încercați în perioadele caniculare să înlocuiți zahărul cu alți îndulcitori naturali. De asemenea, evitați cât mai mult să consumați chipsuri, fast-food-uri, alimente ultraprocesate.

Murăturile vă deshidratează organismul

Alimente care deshidratează organismul

Specialiștii spun că și murăturile sunt un aliment deshidratant pentru organism, întrucât sunt bogate în sodiu. Sosul de soia oferă unele dintre cele mai irezistibile arome, dar, din păcate, nu face mare lucru pentru organism când vine vorba de hidratare, fiind și acesta bogat în sodiu.

Fie că sunt făcute cu zahăr rafinat sau îndulcitori artificiali, deserturile precum prăjiturile, torturile, înghețatele și multe altele pot contribui la deshidratare. Sparanghelul este o legumă sănătoasă, dar conține niveluri ridicate de asparagină, care este un diuretic. Aveți grijă să nu consumați această legumă în cantități mari sau dacă sunteți predispuși la deshidratare.

Atenție la consumul exagerat de sfeclă roșie!

La fel ca și sparanghelul, anghinarea este plină de nutrienți care ajută sănătatea, cum ar fi fibrele, vitaminele și mineralele, dar conține asparagină și este considerat un aliment diuretic. O altă legumă plină de nutrienți este sfecla roșie. Cu toate acestea, unul dintre nutrienții pe care îi conține cel mai mult este potasiul, cunoscut pentru faptul că ajută la eliminarea lichidelor din organism.

Specialiștii spun că moderația este cheia unui organism sănătos și încercați să alegeți în perioada verii alte alimente gustoase. Optați pentru nuci, fructe proaspete, parfait-uri cu iaurt, crudități, humus, ouă fierte. Bucurați-vă de unele deserturi mai simple, făcute în casă, optați pentru ciocolată neagră, ceaiuri de plante, sucuri proaspete și, bineînțeles, multă apă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri