Simona Ionescu / Redactor Șef

Specialiștii din Timișoara trag un semnal de alarmă! Respirăm particule cu mucegai

Specialiștii din Timișoara trag un semnal de alarmă! Respirăm particule cu mucegai
Potrivit specialiștilor de la Spitalul Județean din Timișoara, românii se confruntă cu o problemă: respirăm particule cu mucegai. Cât de periculos este acest lucru pentru organism ne spun tot ei.

Specialiștii de la Timișoara au depistat un alt agent periculos care poate distruge sănătatea românilor:  mucegaiul din particulele din aer.

Oamenii de știință susțin că acest agent periculos are culoarea maroniu-neagră și se formează pe frunzele copacilor și al legumelor. Din nefericire, dacă nu e depistat la timp, pacientul nu poate primi tratamentul atunci când are nevoie.

Spitalul de la Timișoara este singurul din România care poate monitoriza polenurile și aero-alergenii, a spus medicul Carmen Bunu Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie. Potrivit specialistului, românii nu se mai confruntă acum doar cu polenul, pentru că a apărut un alt agent foarte periculos.

„Am identificat un inamic”

„Sunt o serie de mucegaiuri despre care noi nu ştiam, foarte, foarte mulţi fungi şi alte mucegaiuri, care vor face cu siguranţă problema noastră de cercetare”, susține medicul. Acești „inamici” sunt prezenți în aer și reprezintă „o problemă care trebuie evaluată”.

Cum afectează mucegaiul sănătatea

Specialiștii din lume susțin că mucegaiul are nevoie de materie organică pentru a se hrăni și de umiditate pentru a se dezvolta. Atunci când condițiile de creștere sunt favorabile, mucegaiul eliberează spori și compuși organici volatili (COV) în aer, care îi pot face pe unii oameni să se simtă rău.

Sporii de mucegai pot fi inhalați sau absorbiți prin piele. Mucegaiul poate crește și pe alimente și poate fi periculos dacă este ingerat. Când sunteți afară, puteți intra în contact cu suprafețe mucegăite în păduri, plaje, curți, locuri de joacă. Surse de mucegai sunt și mormanele de frunze ude, lemnul umed și scoarța putrezită a copacilor, dar și sursele de apă stătătoare, precum piscinele și bălțile.

Expunerea la mucegai în interior

Respirăm particule cu mucegai, spun specialiștiii

Sporii de mucegai pătrund în casele și alte locuri printr-o gamă largă de canale. Se pot atașa de haine și pantofi, precum și de blana animalului de companie. Sporii pot pluti prin uși și ferestre deschise și prin orificiile de aer condiționat sau de încălzire.

Zonele de interior care devin frecvent mucegăite includ băile sau bucătăriile umede care au robinete care picură sau țevi cu scurgeri, subsoluri umede, covoare umede, hârtie umedă, lemn de șemineu, plăci de tavan sau gips carton umede, plante la ghiveci, condens pe pervazurile ferestrelor, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase. Obiectele personale, cum ar fi bureții, cutiile de prânz, termosurile și cănile de băut, pot găzdui, de asemenea, mucegai.

Mucegai pe alimente

Anumite specii de mucegai se dezvoltă pe produse alimentare precum cerealele, pâinea, nucile și fructele uscate. Unele dintre acestea pot conține substanțe toxice numite micotoxine. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, micotoxinele pot provoca efecte adverse grave asupra sănătății, precum otrăvire acută, deficiențe imunitare, cancer.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri